Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη, 20 Ιουλίου 2010

Πρόλογος.

Από το 1966 βρίσκομαι, χωρίς μεγάλα κενά διαστήματα απουσίας, στους χώρους μαζικής εστίασης και πόσης. Ξεκινώντας ως μουσικός, με τα διάφορα συγκροτήματα της δεκαετίας του 60' , μετά ως σερβιτόρος, ως μετρ, ως ξενοδόχος και τελευταία ως ιδιοκτήτης ενός μικρού club ονόματι Παυσίλυπο στην Μυτιλήνη με σνακ μπαρ και ένα μικρό ξενώνα με πολύ προσεγμένα δωμάτια που φιλοξενούνται κατά το πλείστον ξανά και ξανά φίλοι από όλον τον κόσμο.
Μετά από τα τόσα χρόνια παρουσίας σ' αυτούς τους χώρους, ένοιωσα την ανάγκη να εκφρασθώ περισσότερο, σε ένα από τα προϊόντα που έχω σερβίρει κατά κόρον που αγαπώ και σέβομαι τους παραγωγούς του. Είναι αυτοί που κατά κύριο λόγο το κάνουν από μεράκι και λιγότερο με σκέψη το κέρδος. Είναι αυτοί που χωρίς αυτούς δεν θα είχαμε την παράδοση στην οινοποιεία και στην εξέλιξη του ποιοτικού Ελληνικού κρασιού. Και αναφέρομαι στους Έλληνες αμπελουργούς και οινοποιούς που σήμερα όσο μεγάλοι και όσο μικροί είναι, το κρασί τους έχει μεγάλη ανοδική ποιοτική πορεία.
Ύστερα από αυτή την ανάγκη προσπάθησα και δημιούργησα ένα σύλλογο Γευστικής και Εικαστικής Παρέμβασης Οίνου "Περί Οίνου ο Λόγος" με έδρα την Μυτιλήνη. Ευχαριστώ τα τριάντα (28) ιδρυτικά μέλη που πίστεψαν και υποστήριξαν αυτή την ιδέα για την δημιουργία του συλλόγου ......ΚΑΙ ΕΊΝΑΙ ΟΙ
1) Διρχαλίδης Δημήτριος του Ιωάννου Οινοχόος. 2) Τιm Brooks του Ιωάννου Φροντιστήριο Ξένων Γλωσών. 3) Διρχαλίδης Ιωάννης του Δημητρίου Οικονομολόγος Ορκωτός Ελεγκτής. 4) Διρχαλίδου Μαρία Επιχειρηματίας. 5) Ψάνης Παρασκευάς του Εμμανουήλ Τραπεζικός. 6) Μπαρμπουνάκη Θεοδώρα του Γεωργίου Δικαστικός. 7) Διρχαλίδης Γεώργιος του Δημητρίου Ελεύθερος Επαγγελματίας. 8) Κούμπας Πέτρος του Μιχαήλ Τοπογράφος Μηχανικός. 9) Γκουλιάμας Αθανάσιος του Κρίτωνος Ιατρός. 10) Σβώρος Τριαντάφυλλος του Ιωάννου Κτηνιατρείο. 11) Μαλλιαρός Δημήτριος του Αντωνίου Αρχιτέκτων. 12) Ρούμπλης Αριστομένης του Παναγιώτου Πωλητής Ποτών. 13) Παπαδημητρίου Ευάγγελος του Βασιλείου Υπάλληλος Υπουργείου. 14) Μανδυλάς Χριστόφορος του Νικολάου Περιβαντολόγος. 15) Ράλλης Γεώργιος του Ευστρτίου Αρχιτέκτων. 16) Βαρσάνης Δημήτριος του Αχιλέως Νομαρχιακός Υπάλληλος. 17) Σκουρκέας Μιχάλης του Ιωάννου Δικηγόρος. 18) Σαμίου Θεόδωρος του Ιωάννου Νομαρχιακός Υπάλληλος. 19) Καμάτσος Γαβριήλ του Ευστρατίου ΄Συνεργείο Γεωργικών Μηχανιμάτων. 20) Μυρογιάννης Δημήτριος του Παρασκευά Βενζινάδικο. 21) Μυρογιάννης Γεώργιος του Παρασκευά Βενζινάδικο. 22) Χατζηβασιλέλλης Ιγνάτιος του Παναγιώτη Δικαστικός. 23) Μαντζώρου Ελένη του Παρασκευά Ταξειδιωτικός Πράκτορας. 24) Λούπου Χριστιάνα Αθηνά του Αριστοφάνη Αρχαιολόγος. 25) Ρελάκης Ιωάννης του Εμμανουήλ Ιατρός. 26) Τσακνής Διονύσης του Γεωργίου Συνθέτης Μουσικός. 27) Μουτζούρης Κωνσταντίνος του Ευστρατίου Μαθηματικός Ιδιοκτήτης Κάβα Σάντο. 28) Ζαμτράκης Ερμόλαος Πολιτικός Μηχανικός. 29) Μανάβης Νικόλαος του Αποστόλου Δημοσιογράφος.
Σ' αυτούς αφιερώνω αυτό το εγχειρίδιο του κρασιού. Όχι πως είναι κάτι το σπουδαίο αλλά πιστεύω ότι και η λίγη γνώση διευρύνει την απόλαυση.
Το αφιερώνω βέβαια και στον πατέρα μου Διρχαλίδη Ιωάννη Γεωπόνο από την Τραπεζούντα του Πόντου που με το ένα του μάτι με έβλεπε γιο του και με το άλλο Γεωπόνο. Εγώ Γεωπόνος δεν έγινα ποτέ. Βοηθήθηκα όμως από τα χειρόγραφά του στην Γενική Λιπασματολογία των Οιναμπέλων και Οινάμπελος και κρασί.
Οι γνώσεις που αποκτήθηκαν είναι από διάφορες συζητήσεις στους χώρους με αμπελουργούς - οινοποιούς - οινοχόους - οινολόγους - σερβιτόρους - μπάρμαν - πωλητές ποτών - πότες - αρχηπότες - αλκοολικούς - χαρούμενους - πικραμένους - απατημένους - κ.λ.π. Το διάβασμά μου είναι πολύ λίγο μέχρι καθόλου. Στο τέλος θα σας αναφέρω λίγα απο τα βιβλία που είχα κατά καιρούς διαβάσει και ίσως να επηρέασαν τον λόγο μου και την γραφή μου άθελα.
Τα θέματά μου τα αναφέρω ως αναρτήσεις και δεν έχουν καμία συνέχεια νόησης. Όπως και αν το ανοίξεις θα πέσεις κάπου με θέμα το κρασί.
Λοιπόν εύχομαι σε όλους μας
Εις υγείαν με κρασί....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου