Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Το βαθούλωμα της φιάλης του κρασιού.

Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα.
Διάβασα στο fb ένα σχόλιο για την φιάλη του κρασιού που στο κάτω μέρος έχει ένα βαθούλωμα, τον λεγόμενο κλέφτη. Θα προσπαθήσω να εξηγήσω τον λόγο του βαθουλώματος όσο μπορώ καλύτερα. 
Όταν κατά την γνώμη του οινοποιού, έχει ένα καλό κρασί, σίγουρα θα φροντίσει και για την σωστή του εμφιάλωση ώστε το κρασί του να διατηρηθεί και να αναπτυχθεί με τις καλύτερες συνθήκες αποθήκευσης. Σαφώς τα υλικά των φιαλών ποικίλουν, από πλαστικό έως και γυαλί, και τα πώματα και αυτά ομοίως, από μεταλλικό καπάκι, πλαστικό φελλό, γυαλί, βιδωτό καπάκι και φυσικό φελλό, βέβαια έχουμε και άλλες ταπώσεις στα αφρώδες η ημιαφρώδες κρασιά. Για αυτό σε ένα καλό κρασί πιστεύω ότι ο φυσικός φελλός είναι ο ιδανικότερος για τους γνωστούς σε όλους τους λάτρεις του κρασιού λόγους. Ξέρουμε ότι ο μεγαλύτερος εχθρός του κρασιού είναι το οξυγόνο, έτσι φροντίζουμε πιο ασφαλή τάπωση και η πιο ασφαλή τάπωση είναι αυτή που εφαρμόζεται με μεγαλύτερη πίεση στο λαιμό της φιάλης, απλά σκέψου την πίεση που δέχεται ο φελλός μιας σαμπάνιας. Μία επίπεδη φιάλη με μεγαλύτερη πίεση θα σπάσει, το βαθούλωμα αυξάνει την αντοχή της πίεσης που εφαρμόζεται στο λαιμό της, δείγμα εντός εισαγωγικών ότι ο παραγωγός μας βεβαιώνει ότι, είναι ένα καλό κρασί.
Κατά την παλαίωση ενός κρασιού πάντα δημιουργούνται ιζήματα. Η φιάλη με τον κλέφτη στην βάση της δημιουργεί ένα δαχτυλίδι, εκεί έρχονται και κάθονται τα ιζήματα για να μπορέσουμε ευκολότερα εμείς να το σερβίρουμε η να το μεταγγίσουμε χωρίς αυτά να ανακατευτούν σε όλο το κρασί με αποτέλεσμα να αχρηστέψουμε όλη την φιάλη.
Κατά το σερβίρισμα του κρασιού από την φιάλη ο σωστός τρόπος είναι τοποθετώντας τον αντίχειρα στο βαθούλωμα της φιάλης έχοντας στην παλάμη μας όλη την φιάλη.
Και τέλος στέκεται πιο καλά όρθιο ένα μπουκάλι με τον κλέφτη στην βάση του παρά ο επίπεδος πάτος.
Αυτά με λίγα λόγια και οι αμφιβολίες πάντα δεκτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου