Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget

Συνολικές προβολές σελίδας

Daily Calendar

Πέμπτη, 15 Ιουλίου 2010

Το σερβίρισμα ενός παλαιομένου κρασιού.

Όταν θέλουμε να σερβίρουμε ένα παλαιωμένο κρασί κατ΄αρχάς το μεταγγίζουμε σε καράφα, που το γυαλί της θα πρέπει να είναι τέτοιο που να μη εμποδίζει την διαύγεια και την φωτεινότητα του χρώματος του κρασιού, όπως βέβαια και τα ποτήρια. Στο σερβίρισμα η πληρότητα του ποτηριού δεν πρέπει να είναι πάνω από το 1/3 για να έχει ο πότης την δυνατότητα της ανάδευσης για να οσφρησθή τα αναδυόμενα αρώματα. Όλα αυτά βέβαια μπροστά από μια φωτεινή πηγή για να απολαμβάνουμε την διαύγεια του χρώματος και να ελέγχουμε τα ιζήματα της φιάλης. Όταν παίρνουμε την φιάλη από το κελάρι εάν είναι πλαγιαστό τότε τα τρυγικά άλατα που δημιουργούνται κατά την παλαίωση κοινώς ιζήματα είναι καθισμένα κατά μήκος της φιάλης. Όπως είναι το παίρνουμε και το τοποθετούμαι στο καλάθι σερβιρίσματος για κάποια ώρα να δώσουμε τον χρόνο στα ιζήματα να κατέβουν και εμείς μετά μαλακά φέρνουμε την φιάλη στην όρθια θέση για το άνοιγμα. Κατόπιν σιγά-σιγά το μεταγγίζουμε στην καράφα αφήνοντας τα ιζήματα με λίγο κρασί στη φιάλη.
Όταν το μπουκάλι είναι φυλαγμένο με τον φελλό προς τα κάτω τότε θέλει αρκετό χρόνο να κατακάτσουν τα τρυγικά άλατα και να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί.
Τοποθετούμε το κρασί στην κάβα πάντα με την ετικέτα από πάνω ούτως ώστε έτσι να τοποθετηθεί και στο καλάθι σερβιρίσματος. Μετά την μετάγγιση αφήνουμε το μπουκάλι στο καλάθι σερβιρίσματος πάντα με την ετικέτα από πάνω να μπορέσουν οι συνδαιτυμόνες να διαβάσουν και τα στοιχεία του κρασιού που αναγράφονται στην ετικέτα.
Τελευταία υπάρχει ένας τρόπος εμφιάλωσης με ιζυματούχα κρασιά, σε μια προσπάθεια των παραγωγών να δώσουν ποιοτικότερα κρασιά σε γεύσεις και αρώματα, οπότε η καλύτερη φύλαξη είναι η υπό γωνία με τον φελλό προ τα πάνω.
Μ' αυτόν τον τρόπο μπορούμε ανα πάσα στιγμή να απολαύσουμε ένα ιζυματούχο κρασί ήτε σε μετάγγιση η με το καλάθι σερβιρίσματος κατ΄ευθείαν στο ποτήρι, εάν δεν έχουμε καράφα.
Το ιδανικότερο βέβαια είναι η καράφα γιατί μεταγγίζοντάς το σε συνδυασμό με το οξυγόνο αναδύει όλα του τα αρώματα και βλέπουμε σε μεγαλύτερο πλάνο την ένταση του χρώματος και την διαύγεια.
Με το άνοιγμα του μπουκαλιού ο φελλός που βρέχεται έχει αποκτήσει όλα τα αρώματα του κρασιού και επειδή μπορούμε να τον φέρουμε εύκολα στη μύτη μας τον μυρίζουμε και απολαμβάνουμε πριν το ποτήρι τα αρώματα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου