Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Ποιό θα είναι το κρασί την παραμονή του νέου έτους


Πιστεύω ότι η ερώτηση απευθύνεται, και σ’ αυτόν και σε κείνον και στον άλλον, στους εξπέρ, στους ανίδεους και σε όλους που έχουν άποψη.

Παίρνω την ερώτηση προσωπική και απαντώ. Ναι, θα σας πω, με τι κρασί θα συνοδεύσω τα εδέσματα της κυρίας Μαρίας την παραμονή του νέου έτους και αυτό που θα μας βρει το 2012.

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου πάντα ήμασταν μεγάλη παρέα. Άρα το κρασί ήταν κρασιά.

Από την αντροσύνη μου μέχρι τώρα, ήμουν στα μαγαζιά με πολύ κόσμο και μια λίστα κρασιών, σχετικά μεγάλη.

Φέτος, είναι η πρώτη χρονιά που την γιορτάζω οικογενειακά. Να μη χαλάσουμε όμως και το έθιμο, καλέσαμε φίλους πολλούς. Η αλλαγή του χρόνου γίνεται στην Ελλάδα και εγώ είμαι οπαδός του ελληνικού αμπελώνα. Εάν έλεγα ότι μια double magnum θα αρκούσε, θα στεναχωρούσα την κυρία Μαρία που είναι μαθημένη στους μπουφέδες, στην φιλοσοφία , πιλοτήριο, πρώτο, δεύτερο, επιδόρπιο, κλείσιμο, κλπ.

Καθαρά ελληνική γιορτή.

Δεν θα μπω στην αναφορά των εδεσμάτων αλλά στην επιλογή των κρασιών.

Στην αρχή με τα μεζεδάκια ξεκινάμε με ένα ημιαφρώδη κρασί της Ηπείρου που οι φυσαλίδες θα διεγείρουν τους αισθητήρες του στόματος.

Στην συνέχεια με τα πρώτα πιάτα ένα λευκό από την κοιλάδα, πατρίδα των 9 μουσών, κόρες του Δία και τόπος του Ησίοδου, (κοιλάδα των μουσών, Θήβα), λευκή αρωματική Κοντούρα σε θερμοκρασία (χειμώνας) 12 με 13 βαθμούς .

Κοντεύομε την αλλαγή του χρόνου και το τραπέζι γεμίζει με διάφορα κρέατα. Τι άλλο, Ξινόμαυρο από την περιοχή του Μέγα Αλέξανδρου, Ίσως νιώσουμε και εμείς λίγο στρατηγοί ή φίλοι του.

Το ωρολόγι χτυπά και η αλλαγή του χρόνου ήλθε.

2012 χρόνια πολλά. Τα αρχικά χαμόγελα γίνονται χαρές.

Εις υγεία με το ξινόμαυρο στα ποτήρια μας.

Μετά από αυτά έρχονται οι τάρτες φρούτων.

Κρασί από την πύλη της Ευρώπης, την Λήμνο και Μοσχάτο Αλεξανδρείας, γλυκό από λιαστά σταφύλια..

Τέλος και αφού έρχεται η πιατέλα με τους ξηρούς καρπούς τα σοκολατένια γλυκάκια και τα μελομακάρονα , οι κυρίες θα συνεχίσουν με παλαιωμένη Μαυροδάφνη και οι κύριοι με ένα κρασί, δώρο από παλιά, φίλου μου καλεσμένου, τον Άγιο Χρόνο αν και τα μεγάλα κρασιά δεν έχουν την ανάγκη της συνοδείας, μα της ύπαρξης, και ας είναι Άγιος ο νέος χρόνος.

Περιμένω νέα σας...


Καλή Χρονιά..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου