Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Η παλαίωση ενος κρασιού στο σπίτι.

Παλιώνουμε συνήθως κρασιά από χονδρόφλουδα σταφύλια και αυτό γιατί οι φαινολικές ουσίες η φαινόλες η χρωστικές εμπεριέχονται κυρίως στη φλούδα στα κουκούτσια και λιγότερο στη σάρκα. Αυτές αναδύουν το μπουκέ των αρωμάτων και των γεύσεων στο πέρασμα του χρόνου στην φιάλη απουσία οξυγόνου ή μιας τέλειας συνεργασίας κρασιού, φελλού και φιάλης ως προς την είσοδο του οξυγόνου.
Ένα φτωχό κρασί σε φαινόλες όσο και το παλιώσουμε νέκταρ δεν πρόκειται να γίνει ποτέ.
Εμείς διαλέξαμε ένα μπουκάλι κρασί να το βάλουμε στη κάβα μας και να το πιούμε μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.Εάν δεν μπορούμε να τοποθετήσουμε την φιάλη πλαγιαστή με τουλάχιστον 45 μοίρες γωνία με τον λαιμό προς τα πάνω τότε το πλαγιάζουμε. Ο τρόπος αυτός σκοπό έχει να βρέχεται ο φελλός να διογκώνετε και να στεγανοποιεί πιο πολύ την φιάλη. Εάν μετά από ένα χρονικό διάστημα παρατηρήσουμε υγρασία στο λαιμό τότε κάτι δεν πάει καλά και καλό θα είναι να πιούμε το κρασί πριν γίνει ξύδι. Όταν όμως θέλουμε να κάνουμε το δικό μας κελάρι πιο επαγγελματικό σε παλαίωση τότε μπαίνουμε σε πιο εξειδικευμένα θέματα όπως η εμφιάλωση η θερμοκρασία η υγρασία η φωτεινότητα η αρχειοθέτηση και τα συγκριτικά στοιχεία που πρέπει να έχει ο ιδιοκτήτης της κάβας. Με την απλή κατανάλωση παίρνουμε την γεύση και τα αρώματα. Όταν δοκιμάζουμε οφείλουμε να αναλύσουμε το κρασί σε όλες του τις διαστάσεις για να έχουμε συγκριτικό στοιχείο για το επόμενο.
Δεν πρέπει η φιάλη να είναι κοντά σε μια πηγή θερμότητας. Πρέπει να είναι σε σκιερό μέρος και εκεί που η θερμοκρασία έχει τις μικρότερες διακυμάνσεις. Στις μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας οι φαινολικές ουσίες δεν συμπεριφέρονται σωστά. Οι υψηλές θερμοκρασίες αναγκάζουν τις φαινόλες να ωριμάσουν γρηγορότερα. Οι χαμηλές δεν αφήνουν τις φαινόλες να αναδειχθούν. Αρα όσο μπορούμε σταθερή θερμοκρασία στο κελάρι μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου