Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα, 23 Αυγούστου 2010

Τα ποτήρια του κρασιού.

Τα ποτήρια του κρασιού είναι πάντα κολονάτα . Η κούπα τους όχι πολύ μικρή αλλά ούτε και τεράστια , χωρίς σχέδια και σε καλό γυαλί.
Κρατώντας το ποτήρι από το πόδι έχουμε την δυνατότητα να θαυμάζουμε το σώμα του κρασιού το χρώμα και την διαύγεια . Από την άλλη δεν μεταδίδουμε την θερμοκρασία του χεριού μας .
Η επιλογή του κατάλληλου ποτηριού δίνει στο κρασί την δυνατότητα να αναδείξει όλα του τα αρώματα, τις γεύσεις και την διαύγεια του χρώματός του.
Πολλοί οινοχόοι προτείνουν μία μεγάλη γκάμα ποτηριών και τα εργοστάσια ακόμη μεγαλύτερη . Πιστεύω ότι θα ήταν υπερβολή να φυλάγει κάποιος τόσα πολλά ποτήρια στο ντουλάπι του .
Εγώ έχω χωρίσει σε έξη (6) κατηγορίες τα κρασιά και τα ποτήρια των.
1.Ρετσίνα (κρασί κατά παράδοση).
2.Λευκά ξηρά - ημίγλυκα λευκά.
3.Κόκκινα ξηρά - ημίγλυκα κόκκινα - ροζέ.
4.Αφρώδη - σαμπάνια.
5.Γλυκά.
6.Γευσιγνωσίας (ειδική πόση κρασιών από γευσιγνώστες).
1.Το ποτήρι της ρετσίνας (κρασί κατά παράδοση) είναι το γνωστό σε όλους μας, κοντό με χονδρό γυαλί στενό κάτω και ανοίγει πρός τα επάνω σαν μιά μικρή καμπάνα. Είναι το μοναδικό που δεν έχει πόδι.
2.Στο λευκό κρασί η κούπα του ποτηριού είναι τέτοια που η ποσότητα , πάντα κατά το ένα τρίτο, πρέπει να κρατά την θερμοκρασία του για μεγαλύτερη απόλαυση. Η θερμοκρασία πόσης του λευκού κρασιού είναι μικρότερη από αυτή του κόκκινου.
3.Στο κόκκινο η κούπα του ποτηριού πρέπει να είναι μεγαλύτερη από αυτή του λευκού γιατί τα αρώματα είναι περισσότερα και το κρασί θέλει περισσότερο χώρο να τα αναδείξει. Η στεφάνη της κούπας στο πάνω μέρος πιό κλειστή για να εγκλωβήζει τα αρώματα. Ο χώρος του ποτηριού τόσος που με το γέμισμα , κατά το ένα τρίτο , να έχουμε την δυνατότητα της ανάδευσης , χωρίς να λερωθούμε.
4.Τα αφρώδη κρασιά και τις σαμπάνιες τις σερβίρουμε σε κολονάτη ψηλή στενή τουλίπα με την στεφάνη στο πάνω μέρος πιό στενή για να συγκρατούμε όχι μόνο τα αρώματα και τις γεύσεις αλλά και τις φυσαλίδες που θα διεγείρουν τους αισθητήρες του στόματος . Εκτός όμως αυτών είναι και όμορφο να βλέπεις τις φυσαλίδες του κρασιού κολλημένες στα τοιχώματα του ποτηριού κάνοντας ένα ωραίο μωσαϊκό.
5.Τα γλυκά είναι τα κρασιά που συνήθως τα σερβίρουμε ώς απερετίφ η επιδόρπια και πιό κρύα από όλα τα προηγούμενα, γι'αυτό έχουμε το ποτήρι του λικέρ.
6.Τα ποτήρια της γευσιγνωσίας τα οποία χρησιμοποιούν οι πιό επαγγελματίες στό χώρο του κρασιού οι γευσιγνώστες (οινοχόοι) κατά τις οργανοληπτικές δοκιμές είναι η μεγάλη κλασική τουλίπα.
Οι θερμοκρασίες σερβιρίσματος των κρασιών είναι ανηρτημένες παλαιώτερα.
Καλές απολαύσεις στις πόσεις σας και χωρίς το κατάλληλο ποτήρι, αλλά πάντα με καλή παρέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου