Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2013

Ice wine.

Πάνω σε κάτι που μου γράψατε θα σας πω δυο λόγια για το ice wine. Ίσως κάποιος πιο έμπειρος και περισσότερο ειδικευμένος να σας πει περισσότερα, μα σε γενικές γραμμές θα προσπαθήσω για μια μικρή ενημέρωση.


Το ice wine η το Eis wein για τους γερμανόφωνους είναι από τα πιο ζηλευτά επιδόρπια κρασιά. Πιστεύω ότι αυτό που τα κάνει έτσι δεν είναι μόνο η πολυπλοκότητα των αρωμάτων και των γεύσεων μα και ο τρόπος παραγωγής του. Εξαρτάται καθ' ολοκληρίαν από το terroir του που είναι ένας συνδυασμός τόπου και κλίματος. Ο τόπος πρέπει να είναι εκεί που η θερμοκρασία στις εποχές 'Ανοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, να είναι ικανές να ωριμάσουν τον καρπό και στις αρχές του χειμώνα να παγώσει τόσο και για τόσο χρονικό διάστημα ώστε να παγώσουν μόνο τα σταφύλια και όχι τα φυτά. Στην διάρκεια αυτή συλλέγεται ο καρπός την νύχτα που είναι ακόμα παγωμένος, μεταφέρεται στο οινοποιείο και αμέσως στύβεται για να παρθεί ο χυμός που είναι πλούσιος σε σάκχαρα γύρω στους 18-20%. Μετά γίνεται η διαδικασία της μετατροπής του σε κρασί.

Τα terroir σε όλο τον πλανήτη για την παραγωγή αυτού του τόσου θαυμάσιου και ακριβό κρασιού είναι λίγα, θα σας αναφέρω μερικούς τόπους. Γερμανία, Αυστρία, Καναδάς, Νέα Υόρκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου