Τώρα λόγω των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Η σαμπάνια (και όλα τα αφρώδη), μεθάει γρηγορότερα από το ξηρό κρασί.... ;;; Καλά Χριστούγεννα!!!
Συνολικές προβολές σελίδας
Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2024
Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024
Ευχαριστώ πολύ για την αγάπη σας!
Ευτυχώς όμως Δημήτρη που υπάρχουν στον πραγματικό κόσμο αξιόλογες προσωπικότητες και αναφέρομαι και στην δική σου προσφορά που δημιουργούν μια κάποια ισορροπία,ακόμα!!! Ευχαριστώ πάρα πολύ, το σχόλιό σου ειλικρινά με συγκίνησε αλλά και με δυνάμωσε.
Cummandaria!!!
Commandaria!!! Κουμανταρία!!! Ένα κρασί Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Είναι το σήμα κατατεθέν της λατρεμένης μας Κύπρου με 1000 χρόνια ιστορίας. Είναι το κρασί των ιπποτών!!! και η δική μας νόστιμη και γλυκιά αγάπη. Ο κάθε επαγγελματίας θα το χαρακτήριζε με το δικό του επαγγελματικό λεξιλόγιο. Για παράδειγμα ο χρυσοχόος, ένα εικοσιτεσσάρι κομμάτι χρυσού, ο ρομαντικός, ένας όμορφος ήλιος με τα χρώματα της ανατολής ή της δύσης, οι σταυροφόροι σαν Vin de la Commanderie δηλαδή το Κρασί της Κουμανδαρίας, εγώ σαν απλός καταναλωτής μια πολύ γλυκιά όμορφη και νόστιμη παρέα. Στο μάτι: Εδώ έχουμε ένα νέο κρασί (μετά την υποχρέωση της παραμονής του για δύο χρόνια στο βαρέλι) με αποχρώσεις μελιού ανθέων και χρυσοκίτρινες ανταύγειες. Στην μύτη: Μια πολυπλοκότητα από αρώματα σταφίδας, αποξηραμένα σύκα, καβουρδισμένα φουντούκια και αμύγδαλα, και όμορφα καβουρδισμένο καφέ. Στο στόμα: Μια εκπληκτική γευστική ισορροπία με μια οξύτητα που το ζωντανεύει. Επίγευση: Μακριά με μια γευστική παλέτα καραμέλας, ξηρών καβουρδισμένων καρπών και φρούτων. Θα το συνόδευα με ένα παραδοσιακό κυπριακό προϊόν το χαλούμι ή με κάποια από τα παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων. Είναι όμως και ένα θαυμάσιο αφτεράδικο μετά από ένα γεύμα ή ένα μεταμεσονύχτιο ποτό κάπου με την μουσική υπόκρουση της αρεσκείας σας και της παρέας σας. Εβίβα!!!
Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024
Armathos winery!
Όταν έρχεσαι σε ένα οινοποιείο σαν αυτό και αρχίζεις να δοκιμάζεις μερικά ποτήρια κρασί έτσι από περιέργεια για να μην προσβάλεις τους οικοδεσπότες, μετά, από γουλιά σε γουλιά τα ερωτεύεσαι και διαπιστώνεις στο σπίτι ότι σε ακολούθησαν πολλές φιάλες κρασιού. Ε μην ανησυχείς, συμβαίνει σε όλους μας!!! Εβίβα! www. armathos.gr
Ο φελλός!
Παλιά στην ελίτ κοινωνία των απαιτητικών, λάτρεις του κρασιού και επειδή τα καλά κρασιά ήταν λίγα και ακριβά, για τον φόβο της απάτης, έπρεπε να βεβαιώνεται το κρασί με την ετικέτα. Έτσι οι παραγωγοί τύπωναν την φίρμα τους εκτός από την ετικέτα στην φιάλη και στο φελλό. Όταν ο σερβιτόρος τους άνοιγε το κρασί φορώντας και το μονόκλ, που ήταν πολύ της μόδας στους ελίτ, έπρεπε να βεβαιώνεται το προϊόν. Έφερνε τον φελλό πολύ κοντά στην μύτη και κοντά στο μονόκλ για να βεβαιώσει την αλήθεια ότι αυτό που παραγγείλανε ήταν το σωστό. Εβίβα!!!
Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024
Τα περισσότερα είδη κρασιών!
Νομίζω πως πολλοί θα υποστηρίξουν πως το περισσότερο σημαίνει χειρότερο. Υπάρχουν όμως και εκείνοι, όπως εγώ, που πιστεύουν ότι η ποιότητα βγαίνει μέσα από την ποσότητα. Όσο περισσότερα είναι τα είδη των κρασιών τόσο το καλύτερο. Όσο μεγαλύτερο είναι το σταφιδόψωμο τόσο περισσότερες σταφίδες έχει!!!
Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024
Η αυθεντία του κρασιού!!!
Άραγε θα πρέπει πάντα να συμφωνούμε με τους κριτικούς του κρασιού και να υποκύπτουμε στην αυθεντία τους;
Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024
Η ερώτηση του κρασιού. Είναι καλύτερη η ποσότητα;
Το σημερινό σποτάκι του κρασιού είναι ένα ερώτημα. Είναι θετικό που σήμερα έχουμε περισσότερους λάτρης του κρασιού και περισσότερα κρασιά από τα οποία μπορούμε να επιλέξουμε και ακόμα περισσότερα από αυτά που χρειαζόμαστε; Εβίβα!!!
Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024
Τί κερδίζουμε από μια απλή εκδήλωση του κρασιού!
Τί θα κερδίσουμε από αυτή την εκδήλωση του κρασιού. Πρώτα απ'όλα συναντούμε ένα καθηγητή του κρασιού δηλαδή κάποιον που μας βοηθά να εκτιμήσουμε καλύτερα τα δυσκολότερα και ωραιότερα σημεία του, κάποιον που ξέρει καλύτερα από εμάς το θέμα και είναι ο πρώτος σπουδαίος κριτής του. Έτσι σιγά σιγά αποκτούμε και εμείς τις δεξιότητες όχι του κριτή αλλά της απόλαυσής του. Άρα είναι πολύ χρήσιμες αυτές οι συναθροίσεις για μας τους οινόφιλους πια, πόσο μάλλον όταν πρόκειται να ακολουθήσει μια παρουσίαση από κάποιον έμπειρο αμπελουργό-οινοποιό μιας οινικής περιοχής. Εμείς θα είμαστε εκεί!
Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024
Κυριακή 11 Αυγούστου 2024
Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
Μία νέα αντάμωση!!! Παυσίλυπο της Μυτιλήνης. Γράφει ο Γιάννης Διρχαλίδης!
Καθώς πλησιάζει η μέρα που θα σαλπάρω για το λατρεμένο μου νησί της Λέσβου, νομοτελειακά, και αναπόδραστα πια, εισέρχομαι σε μία κατάσταση στοχασμού και αναστοχασμού.
Το πατρικό μου σπίτι με τις αυλές του, η γειτονιά του, οι άνθρωποι του σήμερα και του άλλοτε, τα αρώματα των οπωροφόρων δέντρων και των τρανταφυλλιών, τα τιτιβίσματα από τα κάθε λογής πετούμενα, το χαλί από ελαιόδεντρα που απλώνεται εντυπωσιακά ίσαμε τη θάλασσα, όλα αυτά (και τόσα άλλα) μαζί συνθέτουν τον δικό μου καμβά μνήμης, έναν ιδιότυπο Εικαστικό Κανόνα απεικόνισης και απαθανάτισης του παρελθόντος μου, αλλά και νοηματοδότησης του παρόντος μου.
Αναρωτιέμαι έντονα, αυτές τις μέρες, και με αφορμή κάποιες αναρτήσεις που διάβασα οι οποίες νοσταλγούν την αναβίωση εκείνης της εποχής, τι θα συνέβαινε αν με κάποιο μαγικό τρόπο όλοι οι άνθρωποι που αγαπούσαν και αγάπησαν παντοτινά τον Κήπο του Παυσίλυπου, αντάμωναν ξανά, κάτω από το ίδιο εκείνο φεγγαρόλουστο σκηνικό, και έπιναν ένα ποτό υπό τους ήχους του βινυλίου που λατρέψαμε. Δεν είμαι απόλυτα βέβαιος για το τι θα συνέβαινε, αλλά κάπως αδιόρατα, σκέφτομαι ότι θα μπορούσε να συμβεί το εξής:
Επιτελέσεις του παρελθόντος μέσα στο παρόν, από τους ανθρώπους που έκαναν το Παυσίλυπο ιστορία. Αυτός είναι, άλλωστε, ένας από τους πιο σημαντικούς ρόλους των reunions, εκπληρώνοντας μία ιερή αποστολή! Τώρα που η ανάμνηση είναι ακόμη νωπή και ο βιολογικός κύκλος των περισσοτέρων ανθρώπων-θαμώνων του Παυσίλυπου δεν έχει ακόμη κλείσει, μία αντάμωση μέσα στο παρόν θα ήταν σαν να συντελείται μία απομνημόνευση χωρίς διαμεσολαβήσεις από νέες μνήμες και νέα παρελθόντα που θα γεννηθούν στο μέλλον και θα επικαθήσουν αναπόφευκτα πάνω στα στρώματα μνήμης που συγκροτούνται σήμερα.
Γιατί είναι μία μεγάλη αλήθεια ότι, κάθε πτυχή της λειτουργίας του Παυσίλυπου, επί 25 συναπτά έτη, πέρα από την συμβολή της στη διαμόρφωση μίας νέας νυχτερινής ταυτότητας στην διασκέδαση της πόλης των 90's, αποτέλεσε μία εμβληματική τομή και ήρθε να δώσει μία ανέλπιστη και απροσδόκητη ώθηση σε κάθε σπιθαμή της γειτονιάς του, ανυψώνοντας το πνεύμα της σε υψίπεδα που δεν μπορούσαμε να είχαμε φανταστεί!
Την Δευτέρα το πρωί στις 8 Ιουλίου, φτάνω στο νησί της Λέσβου, στο νησί της καρδιάς μου, στην πόλη της Μυτιλήνης, στην πόλη που με μαγεύει αδιάκοπα και αλύπητα!
Καλό καλοκαίρι!!
Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024
Welcome to Mytilene Greece!!!
We cannot wait to welcome you!!!L'estate si avvicina: le giornate sono sempre più lunghe e l'alba è sempre più bella. Welcome to Mytilene!!!
Τετάρτη 29 Μαΐου 2024
A wine with no name!!! Το κρασί του Θωμά Τσιώλη από την Καρδίτσα (ένα κρασί χωρίς ετικέτα)!!!
Ένα κρασί χωρίς ετικέτα, του φίλου μου Θωμά Τσιώλη από την Καρδίτσα. Καθηγητής πληροφορικής στο επάγγελμα. Σοβαρός ερασιτέχνης, αμπελουργός, οινοποιός με δικαίωμα στο λάθος.
Όμως!!!!
Αυτός ο τύπος κάνει μια υπέροχη δουλειά στο κρασί, σαφώς και στο τσίπρο που έχει φανατικούς οπαδούς όπως είναι και ο φίλος μας Lakis Papakom. Τα κρασιά του ταυτίζονται με την αυστηρότερη έννοια του όρου κρασί. Τα αρώματα και οι γεύσεις όλα είναι μαλακά και όμορφα ενσωματωμένα.
Υπάρχει φινέτσα, βάθος και πολυπλοκότητα χωρίς ποτέ να κουράζει...Όλα είναι τέλεια ισορροπημένα και δεν αφήνονται στην τύχη.
Το τέλος είναι ιντριγκαδόρικο και αφήνει ένα νόστιμο φινάλε.
Γράψτε αυτό το όνομα στην λίστα σας με τα όμορφα κρασιά που (θα) δοκιμάσατε (σετε)!!! Εβίβα!
Με την αγάπη μας και στο επανιδείν!!!
Σάββατο 9 Μαρτίου 2024
Food Expo - Oinotelia 2024 Anna Aga. Ρετσίνες του Αττικού Αμπελώνα.
Food Expo - Oenotelia 2024. Μπαίνοντας στην σάλα των κρασιών δεξιά σου συναντάς μια ιστορία αγάπης. Τις Ρετσίνες του Αττικού Αμπελώνα που τις παρουσιάζει η γλυκύτατη Άννα Άγα, οινολόγος, με ένα λόγο που κρέμεσαι από το στόμα της μη τυχόν και χάσεις κάποια λέξη. Δεν μπορώ να πω πια μας άρεσε περισσότερο γιατί η κάθε μια είχε την δική της ιστορία. Τώρα το μόνο που θέλω είναι, με αυτό τον τρόπο να ευχαριστήσω όλους τους παραγωγούς και την Άννα Άγα για την υπομονή της να μας εξηγεί την κάθε (ίσως και χαζή) απορία. Ευχαριστούμε!!!
Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024
Κρασί Μετεώρων οινοποιείο Λιάκου! Liakou winery.
Marselan 2017 Lina Liakou Winery Meteora Σας ευχαριστούμε πολύ!!!
Ogni sorso è un viaggio attraverso i ricchi sapori di questo vino!!! Έχω ένα πάθος να δημιουργώ γέφυρες με τους ανθρώπους μέσω του κρασιού. Δεν νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά που λέω την γνώμη μου για ένα κρασί, το έχω κάνει πάρα πολλές φορές και θεωρώ ότι τα γούστα μου είναι στις απλές λέξεις και έννοιες και γενικώς στην απλότητα του λόγου. Πρέπει να πω ότι αυτό το κρασί ικανοποιεί όλα μου τα γούστα. Η μύτη και η γεύση μετά από μια ή δυο γουλιές απόκτησαν πιο βαθιά και ντελικάτα στοιχεία. Νομίζω πως είναι ένα πολύ καλό προϊόν!!! Το να πούμε ότι αυτό το κρασί είναι νόστιμο είναι υποτιμητικό. Ο ισχυρισμός ότι αυτό το κρασί έχει μια μαγνητική ενέργεια έρχεται πολύ πιο κοντά στο αληθινό κρασί. Αν το δοκιμάσετε θα συμφωνήσετε μαζί μου. Βασίλης Λιάκος και όλους σας, σας ευχαριστούμε πολύ. Στην υγεία όλων μας!!!
Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024
Το καλύτερο κρασί είναι η καλύτερη παρέα!!!
Το τελευταίο σποτάκι από τα 202 του κρασιού.
Το καλύτερο κρασί είναι η καλύτερη παρέα και η καλύτερη παρέα είναι το καλύτερο κρασί. Εβίβα!
Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024
Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024
Ο σερβιτόρος. Δημήτρης Διρχαλίδης.
ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕΡΒΙΤΟΡΟΙ, αν ο κόσμος ήταν γεμάτος σερβιτόρους θα ζούσαμε σε έναν καλύτερο κόσμο.
Κάνουμε μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον κόσμο, φροντίζουμε τους ανθρώπους.
Καθημερινά δίνουμε χαμόγελα, προσοχή, συμβουλές, προσπαθούμε να κάνουμε κάθε άτομο που κάθεται στα τραπέζια μας να νιώθει ξεχωριστό, κάνοντας πάντα ένα βήμα πίσω γιατί πάντα ο καλεσμένος είναι αυτός που πρέπει να νιώθει σημαντικός.
Πρέπει να είμαστε καλοί στο να είμαστε διακριτικοί, παρόντες αλλά αόρατοι, ικανοί να πούμε τη σωστή λέξη τη σωστή στιγμή καθώς και να ξέρουμε πώς να σεβόμαστε τη σιωπή και τους χώρους των άλλων.
Δεν είναι εύκολη δουλειά και δεν είναι για όλους, αλλά το να είσαι σερβιτόρος είναι ένα όμορφο σχολείο ζωής γιατί είναι μια δουλειά που βασίζεται πρώτα από όλα στον σεβασμό, την καλοσύνη και την κομψότητα και ίσως, αν ο κόσμος ήταν γεμάτος σερβιτόρους θα ζούσαμε σε έναν καλύτερο κόσμο
Γευσιγνωσία από το Σύλλογο "Περί Οίνου Λόγος"Κάβα Σάντο!!!!
Ένα ταξίδι μέσα από το κρασί! Kalypso Gogoula
Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024
Το κρασί Με, Κόκα κόλα, Πάγο, Νερό, Ποτήρι, Μεζές!!! Δημήτρης Διρχαλίδης.
Το κρασί Με, Κόκα κόλα, Πάγο, Νερό, Ποτήρι, Μεζές!!!
Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024
Το Παυσίλυπο της Μυτιλήνης!!! Γιάννης Διρχαλίδης. Μνήμες, για που το βάλατε;
Ο χρήστης Giannis Dirchalidis αισθάνεται γεμάτος ευγνωμοσύνη στην τοποθεσία Παυσίλυπο Μυτιλήνης.
Διαβάζοντας ένα βιβλίο. Του Παρασκευά Ψάνη!
Όταν, διαβάζοντας ένα βιβλίο, γελάς ή χαμογελάς συχνά, ή ένα μόνιμο χαμόγελο είναι σχηματισμένο στο στόμα, τότε ξέρεις ότι έχεις την πιο καλή παρέα. Πόσο μάλλον όταν το διαβάζεις για τέταρτη φορά στη ζωή σου.
Ήταν πάντα δημοφιλής ο Διόνυσος; Παρασκευάς Ψάνης.
Παρασκευάς Ψάνης
Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024
Η ψευδοποιητική μαεστρία του λόγου. Δημήτρης Διρχαλίδης.
Δημήτρης Διρχαλίδης ·
Η ψευδοποιητική μαεστρία του λόγου καταστρέφει την απόλαυση και την επικοινωνία. Ορισμένοι επαγγελματίες οινοχόοι υιοθετούν αυτόν τον τρόπο για την παρουσίαση του κρασιού και χρησιμοποιούν προτάσεις εντυπωσιασμού που πιστεύω ότι το κάνουν μόνο και μόνο για να μη καταλαβαίνουν οι πελάτες τι λένε στην παρουσίαση ή για να επιδείξουν ανωτερότητα γνώσης. Οι άνθρωποι αυτοί είναι τόσο ιδιότροποι και αντικοινωνικοί. Είναι πολλοί αυτοί που υιοθετούν μια συμπεριφορά τόσο αντιπαθητική η οποία πολλές φορές δίνει και στιλ. Εγώ απλώς το απολαμβάνω και το θεωρώ ως (περί οίνου ο λόγος). Εβίβα!!!
Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2024
Μαυροδάφνη, η µαύρη ντίβα. Τονια Ράπτη
Μαυροδάφνη, η µαύρη ντίβα
Από ταπεινό γλυκό κρασί του λαού η αχαϊκή ποικιλία αναδεικνύεται, με ξηρές οινοποιήσεις, σε μία από τις «πρωταγωνίστριες» του ελληνικού αμπελώνα.
Αυτή η φοβερή δύναμη της «Μαυροδάφνης Πατρών» -τόσο μεγάλη, που τείνει να τη μετατρέψει από ονομασία προέλευσης σε brand name- ίσως να ευθύνεται για το παράδοξο γεγονός ότι η ίδια η ομώνυμη ποικιλία για πολλά χρόνια παρέμεινε στην αφάνεια. Την τελευταία δεκαετία, ωστόσο, όχι μόνο έχει βρεθεί ξανά στο προσκήνιο, αλλά με τη χρησιμοποίησή της στην παραγωγή ξηρών κρασιών αναδεικνύεται σε νέα ντίβα του ελληνικού αμπελώνα.
Αν και πειραματικές φυτεύσεις μπορεί να συναντήσουμε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, η «καρδιά» της χτυπά σε όλη τη ΒΔ Πελοπόννησο και στα Ιόνια νησιά, με την Πάτρα αλλά και την Κεφαλλονιά να διαθέτουν ομώνυμες ονομασίες προέλευσης για τα γλυκά κρασιά τους. Μέτρια παραγωγική και σχετικά πρώιμη -αφού ο τρύγος συνήθως πραγματοποιείται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου-, η Μαυροδάφνη καταλήγει απευθείας στις δεξαμενές οινοποίησης και, πριν ολοκληρωθεί η ζύμωση, ενισχύεται για να δώσει τα επιδόρπια-«διαμάντια» που όλοι έχουμε απολαύσει. Ή μάλλον κατέληγε, αφού πλέον ολοένα και περισσότεροι παραγωγοί πιστεύουν στην ικανότητά της να δώσει όχι μόνο σπουδαία γλυκά, αλλά και ξηρά κρασιά.
- Η Achaia Clauss τη χρησιμοποιούσε μαζί με το Cabernet Sauvignon στο ομώνυμο Château.
- Το Κτήμα Μερκούρη μάς έκανε να την αγαπήσουμε αναμειγνύοντας την με το Refosco· όμως, ακόμα και αυτοί ήταν διστακτικοί στο να μας προσφέρουν αυτούσιο τον μοναδικό της χαρακτήρα.
- Να όμως που το «τσουνάμι» που δημιούργησε ο Ευρυβιάδης Σκλάβος με το «Οργίων» δεν έπληξε μόνο την Κεφαλλονιά -βλέπε «Gentilini Eclipse»-, αλλά και την Πελοπόννησο, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας εξαιρετικής ομάδας από μονοποικιλιακές Μαυροδάφνες: από τον «Ταό» του Θανάση Παρπαρούση και τον «Μορφέα» των αμπελώνων Αντωνόπουλου μέχρι την πειραματική «Nera Daphne» του Κτήματος Μερκούρη.
Πώς μοιάζει όμως μια καλή ξηρή εκδοχή της ποικιλίας;
Φαινομενικά σαν ένα πρωτοκλασάτο Syrah, αφού και άφθονο μαύρο φρούτο διαθέτει, και βοτανικούς αρωματικούς τόνους με κυρίαρχο το φασκόμηλο. Ομως, αρκεί μια γουλιά και το... γλέντι αρχίζει: η Μαυροδάφνη «τραβάει» λυσσαλέα, με δύναμη που θυμίζει αμερικανικό V8 κινητήρα, ωστόσο καταφέρνει να διατηρεί παράλληλα μοναδική φρεσκάδα και νεύρο.
Προφανώς οι οινολόγοι (που υποστηρίζουν ότι ως ποικιλία διαθέτει χαμηλές οξύτητες) είναι πολύ πιο αντικειμενικοί από τον γράφοντα, βασιζόμενοι σε υπεράνω αμφιβολίας μετρήσεις. Προσωπικά, πάντως, βρίσκω σε όλα τα υπέροχα κρασιά της μια οξύτητα που τσακίζει κόκαλα! Αυτή αλλά και η σπάνια ικανότητά της να συνδυάζει μεγάλη συμπύκνωση με σχετικά χαμηλό αλκοόλ (13,5%) ξεμυαλίζουν με σκερτσόζικα γλυκόξινα παιχνίδια πριν το πικάντικα πικρούτσικο τελείωμα αφήσει το αποτύπωμά του στην επίγευση.
Ωραία και καλά όλα τα παραπάνω, όμως κάθε καχύποπτος οινόφιλος σίγουρα θα σκεφτεί ότι δεν μπορεί να είναι όλα τόσο αγγελικά πλασμένα στο «γαλαξία» της Μαυροδάφνης. Και δεν έχουν άδικο, αφού ο λάκκος στη... φάβα της είναι η ροπή της να δημιουργεί αναγωγικά αρώματα. Και το μόνο «φάρμακο», προκειμένου η ισχυρή προσωπικότητά της να μην καλυφθεί κάτω από την αποπνικτική ατμόσφαιρα που προκαλούν τα αρώματα υδρόθειου και κλούβιου αυγού, είναι η παλαίωση. Πολλοί μήνες -μερικές φορές ακόμα και 24- απαιτούνται στο βαρέλι, ακόμα δε περισσότεροι στη φιάλη, γεγονός που εξηγεί την παρουσία στην αγορά κρασιών ακόμα και από την εσοδεία του 2005! «Τι το κακό;» θα μου πείτε. «Και τα αναγωγικά φεύγουν, και οι σκληρούτσικες τανίνες μαλακώνουν, και ένα έτοιμο, ώριμο κρασί πίνουμε.» Φυσικά και θα συμφωνήσω, θα υπενθυμίσω, ωστόσο, ότι όλα αυτά έρχονται με το ανάλογο κόστος, γεγονός που πρακτικά αποκλείει τη Μαυροδάφνη από την παραγωγή καθημερινών, ευχάριστων κρασιών. Μια ντίβα, άλλωστε, ποτέ δεν μπορεί να είναι φθηνή, έτσι δεν είναι;
Όπως ήταν φυσικό, ο «πυρετός» γύρω από την ποικιλία έχει επηρεάσει και την κατηγορία των γλυκών κρασιών. Έτσι, κάποιες νέες ετικέτες είναι σχεδόν μονοποικιλιακές -έχοντας παραγκωνίσει την κορινθιακή σταφίδα-, ενώ κάποιες άλλες διαθέτουν πιο μοντέρνο στυλ, θυσιάζοντας την παραδοσιακή, βελούδινη αίσθηση προς όφελος του φρούτου και της δύναμης - στα πρότυπα ενός Vintage Port.
Μπορεί για τον πρωτοπόρο Κλάους η Μαυροδάφνη να ταυτιζόταν με τον πόνο του για τον πρόωρο χαμό της μελαψής μνηστής του, Δάφνης· για τους οινόφιλους του σήμερα όμως ταυτίζεται με τη χαρά, αφού οι μελαψές ξηρές ή γλυκές καλλονές που προσφέρει γεμίζουν τα ποτήρια τους με μοναδικά αρώματα και γεύσεις. Στην υγειά σου, Γουσταύε!
Αγαπάει τον καφέ και τα πούρα
Μη νομίζετε ότι οι σπουδαίες ξηρές Μαυροδάφνες θα σας ανοίξουν με το «καλημέρα» την ψυχή τους. Ο πυκνός «μαύρος» χαρακτήρας τους απαιτεί μετάγγιση σε καράφα για τουλάχιστον μία ώρα, μεγάλα ποτήρια με σχήμα κλειστής τουλίπας (όπως αυτά του Cabernet ή του Syrah) και υψηλές θερμοκρασίες (18 - 19o C).
Μαγειρέψτε ένα πλούσιο κρεατικό κατσαρόλας, ένα κυνήγι ή μια πλούσια συνταγή με μελιτζάνες για να τα βάλετε δίπλα σε μια φιάλη της. Όχι σε μαλακά «κρεατάκια» γάλακτος, αφού η δύναμή της θα τα κάνει μια χαψιά!
Αντίθετα, ένα επιδόρπιο με καφέ, ξηρούς καρπούς, σύκα ή καραμέλα αλλά και ένα μπλε τυρί σαν το Stilton είναι ό,τι αρμόζει σε έναν παλαιωμένο γλυκό θησαυρό, σερβιρισμένο στους 12o C. Τι καλύτερο, τέλος, από ένα 20χρονο «διαμάντι» από Μαυροδάφνη και ένα πικάντικο, κουβανέζικο πούρο δίπλα του;
Πηγή: www.oinoxoos.net - Σίμος Γεωργόπουλος
ΔΙΟΝΥΣΟΣ ο αισυμνήτης και η των Πατρέων πόλις.Τόνια Ράπτη.
Η Άρτεμις καταδιώκει την Κομαιθώ G. Notos, La femme dans l` antiquite grecque, Paris 1901, 4,sel. 91-92 |
Ξεκίνησαν τα καράβια του από το λιμάνι της Κίρρας και ο άνεμος τον οδήγησε στην πόλη της σημερινής Πάτρας που θυσίαζαν αντί για ζώα και καρπούς, ανθρώπους!! Έφτασε στο ναό της Τρικλαρίας Αρτέμιδας που πιθανόν ήταν στα Συχαινά, -αν και δεν έχουν βρεθεί αρχαιολογικά ευρήματα-, δίπλα στον ποταμό Μείλιχο δηλ μειλίχιο, ένα από τα δεκατρία ποτάμια της περιοχής που σήμερα ταυτίζεται με το Βελβιτσιάνικο ποταμό. Εκεί κάθε χρόνο θυσίαζαν ένα νέο και μια νέα εξ αιτίας του ανοσιουργήματος που είχε διαπραχθεί στο ναό. Μια ιέρεια, η Κομαιθώ, ερωτεύθηκε ένα βοσκό, το Μελάνιππο που σε όλα υπερτερούσε! Οι γονείς της αντέδρασαν στην σχέση τους. Εκείνοι θεώρησαν καλό να συναντιούνται ερωτικά στο ναό της παρθένου Θεάς. Λιμός, αρρώστιες, δυστυχίες βρήκαν την περιοχή, για αυτό οι κάτοικοι ζήτησαν και αυτοί χρησμό από το μαντείο των Δελφών. Το μαντείο αναφέρθηκε στα ονόματα της Κομαιθούς και του Μελάνιππου και συνέστησε την θυσία τους, για να καθαρθεί ο τόπος από το ιερόσυλο της πράξης τους με το αίμα τους!!
Ποιος να ξέρει άραγε ….
Ρωμαϊκά νομίσματα με τη λάρνακα. Αχαϊκά Παυσανία, 1980 |
Βιβλιογραφία
1. Emmy Patsi-Garin: «Επίτομο λεξικό Ελληνικής Μυθολογίας», εκδ. οίκος Χάρη Πάτση, Αθήνα 1969
2. Παυσανίου Ελλάδος περιήγησις. Αχαϊκά – Αρκαδικά. Ν. Παπαχατζή. Εκδοτική Αθηνών. Αθήνα.1980
3. Παυσανίου Ελλάδος περιήγησις. Βοιώτικά- Φωκικά. Ν. Παπαχατζή. Εκδοτική Αθηνών. Αθήνα.1980
4. Ελληνική μυθολογία. Εκδοτική Αθηνών. 1986
5. Η πολιτισμική φυσιογνωμία της Πάτρας.. Εκδ. Πανεπιστημίου Πατρών. Πάτρα. 1997. Μ. Κολώνα. Πάτρα. Ειδήσεις για την αρχαία πόλη μετά τις αρχαιολογικές έρευνες των τελευταίων χρόνων. Σελ.13
6. Θωμόπουλος Στέφανος. Ιστορία της πόλεως των Πατρών. Αχαϊκές εκδόσεις.1998
7. Λεξικό της νεοελληνικής. Ίδρυμα Τριανταφυλλίδη. Θεσσαλονίκη. 1998
8. Μέγα λεξικό της ελληνικής γλώσσας. Liddel-Scott. Εκδόσεις Σιδέρη. Αθήνα
9. Ομήρου Ιλιάδα, Β 737, Ε 76, Λ 580, 809
10. Πάτρα 2006. Πολιτιστική πρωτεύουσα. Θ. Ριζάκη-Μ. Πετρόπουλος. Η αρχαία Πάτρα
11. Σταματάκος Ι. Λεξικό αρχαίας ελληνικής γλώσσας. Βιβλιοπρομηθευτική. 1999
12. Τριανταφύλλου Κώστας. Ιστορικό Λεξικό των Πατρών. Β΄ έκδοση.1980
13. Τσονακίδης Γ. Λεύκωμα της Πάτρας. Πάτρα.1992
14. Υδάτινες διαδρομές στο νομό Αχαΐας. ΤΕΔΚ Ν. Αχαΐας. 2006