Δελτίου τύπου, Νίκος Μανάβης, Παρασκευάς Ψάνης, Δημήτρης Διρχαλίδης.
Επιτυχημένη από κάθε άποψη ήταν η φετινή Αυγουστιάτικη γευσιγνωσία που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γευστικής και Εικαστικής Παρέμβασης Οίνου “Περί οίνου ο λόγος”, στο φιλόξενο χώρο του καφενείου “Π” στη Μυτιλήνη. Την Τρίτη 29 Αυγούστου, λίγο μετά τις 9.00 το βράδυ έγινε η αρχή με το ροζέ κρασί εσοδείας 2017 (παραγωγής 2016 και εμφιάλωση 2017) από το Κτήμα Μηλέα Domain Milea του Λάζαρος Καριπίδης από την Αργαλαστή Πηλίου. Αρχικά η γευσιγνωσία έγινε από φιάλη και στην συνέχεια από κανάτα.
Η συνέχεια δόθηκε με τολευκο ξηρό κρασί από σταφύλια της ποικιλίας Μοσχάτο Αλεξανδριας του Οινοποιείου Γκαράλη Λήμνου και σε αυτή την περίπτωση η γευσιγνωσία έγινε αρχικά από την φιάλη και στην συνέχεια από την κανάτα.
Ακολούθησε η γευστική δομική τσίπρου από το κελάρι, του Παυσίλυπο club, όπως και παλαιομένου τσίπρου από το κελάρι του Παυσίλυπο Club του Διρχαλίδης Δημήτρης, στη Μυτιλήνη. Η γευσιγνωσία ολοκληρώθηκε με παλαιωμένο τσίπρο σε βαρέλι από ελληνικό δρυς του Κτήματος Ρέα, του Δημήτρη Πλιάκου από την Καρδίτσα. Τα παλαιομένα τσίπρα είχαν παραμείνει επί τετραετία σε βαρέλι ελληνικής δρυός.
Συνοπτική γευσιγνωστική αξιολόγηση
Το ροζέ κρασί εσοδείας 2017 του Κτήματος Μηλέα Domain Milea του Λάζαρος Καριπίδης από την Αργαλαστή Πηλίου, ξεχώρησε για το πολύ ωραίο χρώμα του, τις νότες τριαντάφυλλου, γιασεμί και νυχτολούλουδο. Στα θετικά του στοιχεία, σύμφωνα με τα μέλη του Συλλόγου, η έλλειψη έντονης οξύτητας (που τη συνηθίζουν τα πολύ φρέσκα κρασιά). Απ΄ την άλλη, ως νέο κρασί δεν είχε ισορροπήσει όλα τα στοιχεία του. Όμως για νέο κρασί, έδειχνε ότι έχει καλό μέλλον.Να σημειωθεί ότι είναι σπάνιο να παράγεται ροζέ κρασί από σταφύλια της διεθνούς ποικιλίας Merlot.
Φορτωμένο με μοσχάτα αρώματα με όμορφη οξύτητα και πολύ καλή επίγευση το λευκό του Γκαράλη, αποτελεί πάντα μια σίγουρη και εγγυημένη επιλογή λευκού κρασιού για τους φίλους του αμπελώνα της Λήμνου. Το μοσχάτο Αλεξανδρίας, είναι μια ποικιλιά λευκών κρασοστάφυλων που μεταφέρθηκε στην Λήμνο από την Αλεξάνδρια της Αιγύπτου και έχει εγκλιματιστεί στο νησί εδώ και δεκαετίες, δίνει εξαιρετικής ποιότητας ξηρά αλλά και γλυκά κρασιά.
Τα παλαιώμενα τσίπρα ενθουσίασαν τα μέλη του συλλόγου αλλά και τους πελάτες του καφενείου “Π” που τα δοκίμασαν. Σχολιάζοντας το τσίπρο της Ρέα και του Δημήτρη Πλιάκου τα μέλη του συλλόγου υπογράμμισαν την πολύ καλή τυθάσευση της έντασης του αλκοολ και τα ιδιαίτερα αρώματα που αναδύονταν από αυτό. Το προϊόν είχε δεχθεί πρόσθετα αρώματα από γνώστρια των μυστικών της αρωματοποιίας.
Το παλαιωμένο τσίπρο του Παυσίλιπο Club ξεχώρισε για τα αρώματα βανίλιας, κανέλας και μοσχοκάρυδου.
Ύστερα από την μεγάλη επιτυχία τις γευσιγνωσίας του συλλόγου στίς 29 Αυγούστου, συνεχιζουμε στην επόμενη που θα είναι: Εκεχειρία, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, από το οινοποιείο Ολύμπια Γη, στην αρχαία Ολυμπία, και το Μάλμπεκ GK του Γιώγου Κίτου από το Σωτήριο του Κιλελέρ της Λάρισας παλαιωμένο, ελαφρώς θαμένο, επιρεασμένο από τις ετήσιες ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες της περιοχής. Θα ακολουθήσει δελτίο τύπου για τον τόπο και τον χρόνο στην Μυτιλήνη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου