Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Abstemious


Abstemious κατά τους Λατίνους λέγεται αυτός που συνειδητά απέχει εντελώς από το κρασί.
Σε ένα ελευθεριάζοντα δείπνο, το κρασί μας κάνει να βγάλουμε από μέσα μας πολλές φορές μεγάλες αλήθειες. Φοβούμενοι για αυτό, αποφεύγουν συνειδητά την κατανάλωση του κρασιού, που πιστεύω όχι από δυσαρέσκεια αλλά από φόβο.

Το καλύτερο κρασί.

Για μένα το καλύτερο κρασί είναι η καλύτερη παρέα. Ελείψει καλύτερης παρέας, ένα κομμάτι ψωμί, λίγο σκληρό τυρί, ένα βιβλίο και ένα ποτήρι κρασί, η ωραιότερη συντροφιά. Μία απόλαυση ( ένας ερωτισμός) που αρχίζει από μένα και τελειώνει σε μένα.
Για σένα, δεν μπορώ να ξέρω, πρώτα από όλα, ποιος τύπος κρασιού σου αρέσει περισσότερο. Όλοι έχουμε διαφορετική γεύση και διαφορετικά θέλω.
Αν έχεις ένα γλυκό δόντι στο στόμα ίσως σου αρέσει ένα λευκό γλυκό κρασί από λιαστά σταφύλια της Λήμνου. Αν είσαι λάτρης του τσαγιού με μέλι, ένα μελίρρυτο, κρασί που η γλύκα του προέρχεται από το μέλι που προστίθεται, μέθοδος των αρχαίων . Αν είσαι του σκέτου τσαγιού, ένα φρέσκο κόκκινο με άγουρες τανίνες, φωκιανό με μανδηλαριά . Αν είσαι λάτρης του καφέ με κρέμα, ένα φρουτώδη και κρεμώδη, Μυρωδάτο Μοσχάτο Λέσβου. Αν σου αρέσει ο καφές σκέτος θα σου πρότεινα ένα μπρούσκο μανδηλάρι για παλαίωση ή από παλαίωση.
Ο καλύτερος όμως τρόπος για να ξεχωρίσεις το γούστο σου, είναι να προτιμάς χώρους που σερβίρουν κρασί σε ποτήρι ή την συσκευασία των 180 ml και κάθε φορά να δοκιμάζεις ένα διαφορετικό. Έτσι θα καταλήξεις κάπου. Όλα όμως αυτά τα κρασιά είναι για ένα μεγάλο φάσμα ουρανίσκων, αλλά σιγά – σιγά, μπαίνεις στο club των απαιτήσεων.
Σε συμβουλεύω να κάνεις ένα μπλοκ,( τα κρασιά που δοκίμασα), να κρατάς σημειώσεις, στο πόσο σου άρεσε και γιατί. Δεν είναι κακό να μη σου αρέσει κάποιο. Μετά ομαδοποιείς τα υπέρ και τα κατά και καταλήγεις στο τύπο σου.
Οι άνθρωποι πρέπει να πίνουν ένα ποτήρι κρασί στον δείπνο τους. Δεν πρέπει όμως να το πίνουν σαν θεραπεία σαν φάρμακο και με το ζόρι. Πρέπει να πίνουν αυτό που τους αρέσει και είναι στο δικό τους budget και το δικό τους value for money. Πολλοί λένε το κόκκινο κρασί είναι πιο υγιεινό. Αυτό που το κάνει είναι οι φαινόλες που είναι περισσότερες παρά στο λευκό. Για παράδειγμα αν στο κόκκινο υπάρχουν 1 στο λευκό 0,1. Δεν πρέπει όμως να υποχρεώνουμε τον εαυτό μας να του αρέσει το κόκκινο αν σίγουρα του αρέσει το λευκό. Τα ωφέλει έρχονται και από τα δύο και το απολαμβάνουμε εις υγείαν μας

Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Τα θειώδη.

Πιστεύω ότι εκτός των άλλων κύριων ελαττωμάτων στο κρασί, όπως το φέλλωμα, η οξείδωση, οι αναλογικές οσμές, κλπ, είναι και η αυξημένη δόση του διοξειδίου του θείου ή θειώδη ανυδρίτη. Προστίθεται βέβαια, σε ποσότητες που προστατεύονται από την Ελληνική νομοθεσία και ύστερα από προτάσεις των οινολόγων για να προστατέψει το κρασί από την οξείδωση.

Το παραπάνω όμως; Πολλοί το κάνουν από φόβο μη τους χαλάσει το κρασί και το καταστρέφουν αισθητηριακά.

Περισσότερο αυτό γίνεται στα γλυκά και ημίγλυκα κρασιά, αποφεύγοντας την πιθανή επαναζύμωση των σακχάρων που μένουν αζύμωτα.

Η αίσθηση που σου δίνει το παραπάνω (SO2) είναι σαν να σβήνεις ένα αναμμένο σπίρτο στο στόμα σου, όπως πολλοί το κάναμε μικροί, και σου δημιουργεί ερεθισμό (κάψιμο), στομαχικές διαταραχές, είναι και εν δυνάμει αλλεργιογόνο. Έπειτα σου δίνει μία τόσο άσχημη αίσθηση, που είναι σαν να πίνεις από ένα ποτήρι κακώς πλυμένο, που μυρίζει λάντζα, σαν κλούβιο αυγό.

Έχω δοκιμάσει πολλές φορές, λόγω δουλειάς, κρασί χωρίς θειώδη και τελευταία στην έκθεση κρασιών του Αττικού αμπελώνα. Δεν ξέρω εάν, όπως κάποιος φίλος του φόρουμ αναφέρει, χρησιμοποιεί άλλο υλικό με διαφορετική ονομασία και με κορόιδεψαν. Αλλά δεν είχε τα χαρακτηριστικά αυτά του θειώδη. Νόμιζα ότι έπινα κάτι καινούργιο εντελώς διαφορετικό, άγνωστο μα και γευστικότατο.

Δεν θέλω να αναφέρω το όνομα του παραγωγού γιατί θα θεωρηθεί διαφήμιση. Αυτός μου είπε: «κάνουμε μία προσπάθεια να δούμε πού θα πάει».

Το κρασί ήταν κόκκινο.

Είς υγείαν…

Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Η κάβα και το κελάρι.

Κάβα, είναι ένας χώρος, ούτε υπερβολικά δροσερός, ούτε υπερβολικά υγρός, στη βορειότερη πλευρά του χώρου και με τον ελάχιστο επηρεασμό της θερμοκρασίας, χωρίς προσβολές από διάφορες μυρωδιές. Εκεί περιμένει το κρασί τον αποχωρισμό του φελλού από την φιάλη. Είναι το σημείο του σπιτιού κοντά στην βρώση και την πόση.

Το κελάρι, είναι στο κατώτατο σημείο του σπιτιού, το υπόγειο, προστατευμένο από τις καιρικές και ηλιακές συνθήκες. Η σπηλιά του Πολύφημου του Οδυσσέα, ένας τόπος μυστηρίου. Εκεί οι φιάλες αναπαύονται σε πλήρη ακινησία με όλοι την έννοια της τεμπελιάς. Ξαπλωμένες με μόνη ερωτοτροπία τον φελλό. Μόνο αυτός μπορεί να το αλλάξει, προς το καλό, ή το χειρότερο.

Μόνο αυτός και η υγεία του…

Εις υγείαν..

Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Icewine


Οίνος φυσικώς γλυκός.

Αποτέλεσμα, κλίματος, καλλιεργητικής μεθόδου και πολύ φροντισμένης οινοποίησης. Κάθε κλήμα δίνει όχι περισσότερο από ένα ποτήρι κρασί.

To ice wine ως ένα κρασί υψηλών απαιτήσεων, λόγω της δυσκολίας της παραγωγής και των υψηλών αισθητηριακών απολαύσεων, σε μπουκέ αρωμάτων και γεύσεων, δεν μπορεί να συνδυαστεί με ένα κοινό πιάτο φαγητού, ή να συνοδεύσει οποιοδήποτε τραπέζι. Δεν έχει την ανάγκη της συνοδείας αλλά την ανάγκη της παρουσίας.

Σαν επιδόρπιο μετά από ένα πλούσιο τραπέζι σε εδέσματα κλείνουμε με αυτό και προσέχουμε την θερμοκρασία του να μη είναι πάνω από τους 6ο C, σε κλασικό ποτήρι του λικέρ, μικρή κλειστή τουλίπα και να θαμπώσει κιόλας.

Εάν θέλουμε να εντυπωσιάσουμε θα το συνοδεύσουμε με ένα γλύκισμα υψηλής ζαχαροπλαστικής. Το ένα να δέσει το άλλο και καλά συμπεράσματα στις αποφάσεις των ομοτράπεζων.

Εις υγείαν….



Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Το υψόμετρο του αμπελώνα.

Σε μία αισθητηριακή δοκιμή που έγινε στη κάβα Wine Box στο Κολωνάκι της Αθήνας δοκίμασα ένα κρασί του 2008 και ένα άλλο του 2009 σε βαρέλι, ποικιλίας Cabernet Sauvignon, από την υψηλότερη οινική περιοχή, περίπου 3000 μέτρα ή 9850 πόδια, της επαρχίας Salta της Αργεντινής που είναι ένα οροπέδιο των Άνδεων κοντά στην Βολιβία. Και σε αυτό το υψόμετρο ευδοκιμούν αμπελώνες. Βέβαια σε ένα γεωγραφικό τόπο 24ο νότια και 65ο δυτικά, σχεδόν επάνω στον τροπικό του Αιγόκερω.
Τα Γρεβενά βρίσκονται σε γεωγραφικό τόπο 40ο βόρεια και 21ο ανατολικά και είναι κάπως μακριά από τον τροπικό του καρκίνου αλλά σε πολύ χαμηλότερο υψόμετρο, όπως λες 1000 μέτρα.
Πιστεύω ότι το υψόμετρο παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη των χαρακτηριστικών του σταφυλιού και κατ΄ επέκταση του κρασιού. Η ατμοσφαιρική πίεση, η ποσότητα του οξυγόνου, το διοξείδιο του άνθρακα, η ένταση της ηλιοφάνειας και τα χιόνια κατά την χειμερινή περίοδο, επηρεάζουν σημαντικά την προίκα του σταφυλιού. Εάν διαλέξεις και ποικιλίες που ωριμάζουν πρώιμα, τότε θα έχεις πολύ καλά αποτελέσματα. Αυτό το αποδεικνύουν και περιοχές όπως η Αλσατία, με ποικιλίες, Riesling, Gewurztraminer, Pinot, Muscat και στην Ελλάδα το Μέτσοβο με Cabernet Sauvignon. Το είδος του κρασιού που θέλεις να κάνεις, ως προς τα σάκχαρα, είναι σημαντικό γιατί θα έχεις ανεβασμένες οξύτητες.
Οι Ελληνικοί αμπελώνες λόγω μορφολογίας εδάφους, δεν έχουν και τόσο μεγάλες υψομετρικές διαφορές. Το υψόμετρο όμως του αμπελώνα πρέπει να αναγράφετε στην ετικέτα, για την πληρέστερη πληροφόρηση του καταναλωτή.

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Μέτρια και συστηματική απόλαυση του κρασιού αποτελεί συστατικό φυσιολογικής ζωής.

Υπάρχουν τρείς κατηγορίες φίλων κρασιού.
1 ) Αυτός που χρησιμοποιεί τον λάρυγγά του σαν χοάνη σαν οχετό και τον ενδιαφέρουν ελάχιστα τα αισθητηριακά χαρακτηριστικά του κρασιού, όπως, χρώμα, άρωμα, γεύση, επίγευση.
2 ) Αυτός που εύχεται το λαρύγγι του να είναι μακρύ όσο και του λέλεκα για μεγαλύτερη απόλαυση.
3 ) Αυτός που το βλέπει, το μυρίζει, βάζει μια γουλιά στο στόμα του, το γυρίζει και προσπαθεί να το ξεγυμνώσει, να το αναλύσει και να το απολαύσει αισθητηριακά, πριν κατεβάσει μια γουλιά στο λαρύγγι του. Είναι σαν την αγωνία πριν από την σφαίρα.

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Syrah - Shiraz - Σειράχ.

Μία διεθνοποιημένη ποικιλία με πολλές αντιθέσεις στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά λόγω της διαφορετικής προσαρμοστικότητας. Προσαρμόζεται εύκολα σε όλους τους οινικούς παράλληλους. Στην Αυστραλία από 22ο έως 30ο νότια και στην βόρεια και νότια Αμερική στην Αφρική και στην Ευρώπη από 25ο έως 45ο βόρεια. Η διαφορετικότητα αυτή δίνει μεγάλες διαφορές στα χαρακτηριστικά της όπως οξύτητα, αλκοόλ και αρώματα. Όσο κατεβαίνουμε προς τα κάτω τόσο αυξάνουν τα αρώματα το αλκοόλ και οι γλυκές γεύσεις. Όσο ανεβαίνουμε γίνετε το αντίθετο. Τα κρασιά από χαμηλό παράλληλο τα ονομάζουμε γυναικεία ενώ το αντίθετο όχι. Στην Ελλάδα είναι προτεινόμενη ποικιλία σε όλοι σχεδόν και σε κρασιά με ΟΠΑΠ όπως αυτά του Καραμήτρου της Καρδίτσας και άλλους ποιοτικούς οίνους είτε αυτόνομους είτε σε συμμετοχή.
Στην Γαλλία την συναντάμε κυρίως στην περιοχή της Σαβοϊας στη κοιλάδα του Ροδανού ποταμού που είναι από 44ο έως 45ο βόρεια και με έντονες καιρικές διαφορές. Επειδή η συγκομιδή της είναι κατά το τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου δεν πρέπει να έχομε παγωνιές την άνοιξη και όχι πολλές βροχές. Όταν η στρεμματική απόδοση είναι χαμηλή έχομε κρασιά αρωματικότερα και υψηλότερα σε αλκοόλ. Όταν είναι το αντίθετο χαμηλότερα γενικώς. Πολλές φορές οινοποιούμε με την συμμετοχή του viognier μιας λευκής ποικιλίας κατά 20% περίπου για να μαλακώσει είτε στα ψυχρά είτε στα θερμά κλίματα.
Ψυχρά κλίματα Κόκκινα φρούτα μέντα λευκό πιπέρι
Θερμά Ώριμα φρούτα κόκκινο πιπέρι μαρμελάδα.
Συμμετοχές Ξινόμαυρο –Σιρά Κοτσιφάλι – Σιρά Μοσχάτο Μεσενικόλα – Σιρά.
Η ρώγα είναι αυγοειδή και η συμμετοχή της φλούδας αρκετά μεγάλη. Έχει ωραίο τσαμπί και με βάρος γύρο στα 250 γρ.
Είναι ευαίσθητη στους ανέμους γιατί οι νέες κλιματζούρες σπάνε εύκολα.
Έχει τέλεια συνεργασία με το ξύλο του βαρελιού.
Δέχεται κλάδεμα με δύο μάτια μερικές φορές και περισσότερα.
Φυτεύεται σε γραμμικό και σε κύπελο.

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Γηγενείς ποικιλίες οιναμπέλου

Επειδή τα σταφύλια είναι η πρώτη ύλη για το κρασί, προβληματίζομαι όταν κάποιος φιλόδοξος αμπελουργός - οινοποιός, φυτεύει μία ποικιλία, αδιάφορη, διεθνοποιημένη, Γαλλική, χωρίς να ξέρει τί προίκα κουβαλούν οι γηγενείς ποικιλίες, στον συγκεκριμένο γεωγραφικό τόπο. Εμείς διαδώσαμε την οινοποίηση . Είναι δυνατόν οι άλλοι να μας φέρουν ποικιλίες;

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Το ποιοτικό κρασί.

Εάν η ποικιλία δεν είναι προικισμένη για ποιοτικό κρασί, εάν ο τόπος δεν μπορεί να προσφέρει τα συστατικά που χρειάζεται, εάν το ύψος της βροχής, της ηλιοφάνειας και της θερμοκρασίας δεν είναι αυτά που πρέπει και εάν ο οινοποιός δεν έχει την γνώση και την ευαισθησία της διαχείρισης αυτών, τότε καλό κρασί δεν έχομε.