Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024

Ο σερβιτόρος. Δημήτρης Διρχαλίδης.




ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕΡΒΙΤΟΡΟΙ, αν ο κόσμος ήταν γεμάτος σερβιτόρους θα ζούσαμε σε έναν καλύτερο κόσμο.

Κάνουμε μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον κόσμο, φροντίζουμε τους ανθρώπους.

Καθημερινά δίνουμε χαμόγελα, προσοχή, συμβουλές, προσπαθούμε να κάνουμε κάθε άτομο που κάθεται στα τραπέζια μας να νιώθει ξεχωριστό, κάνοντας πάντα ένα βήμα πίσω γιατί πάντα ο καλεσμένος είναι αυτός που πρέπει να νιώθει σημαντικός.
Πρέπει να είμαστε καλοί στο να είμαστε διακριτικοί, παρόντες αλλά αόρατοι, ικανοί να πούμε τη σωστή λέξη τη σωστή στιγμή καθώς και να ξέρουμε πώς να σεβόμαστε τη σιωπή και τους χώρους των άλλων.

Δεν είναι εύκολη δουλειά και δεν είναι για όλους, αλλά το να είσαι σερβιτόρος είναι ένα όμορφο σχολείο ζωής γιατί είναι μια δουλειά που βασίζεται πρώτα από όλα στον σεβασμό, την καλοσύνη και την κομψότητα και ίσως, αν ο κόσμος ήταν γεμάτος σερβιτόρους θα ζούσαμε σε έναν καλύτερο κόσμο

Γευσιγνωσία από το Σύλλογο "Περί Οίνου Λόγος"Κάβα Σάντο!!!!

Κάβα Σάντο!!! Χαίρομαι ιδιαίτερα για το νέο μέλος. Ο εκλιπών ιδρυτής της κάβας ήταν ιδρυτικό μέλος του συλλόγου μας και δεν μπορώ να πω άλλα .... Ήταν γενικώς άνθρωπος. Μπορώ να γράψω και να μιλώ ατελείωτα. Εβίβα!!

Ένα ταξίδι μέσα από το κρασί! Kalypso Gogoula


Θα κάνω ένα ταξίδι μέσα απ' το κρασί και με λέξεις που θα ακούνε μουσική ποιότητα και ερωτική ζαλάδα.Αυτο είναι το αγνό κρασί.
Το Νέκταρ των θεών, κρασί το λέμε εμείς εδώ μας βγάζει τη χαρά μας κι αρχίζω τραγουδω ,το πεινω και μεθώ , η Μυτιλήν μας εινη ένα τρανο χουριο .και άντε Εβιβα στο καλό κρασί.

Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024

Το κρασί Με, Κόκα κόλα, Πάγο, Νερό, Ποτήρι, Μεζές!!! Δημήτρης Διρχαλίδης.


 Το κρασί Με, Κόκα κόλα, Πάγο, Νερό, Ποτήρι, Μεζές!!!

Επειδή διάβασα κάπου διακωμωδόντας κάποιους λάτρεις του κρασιού για την κόκα κόλα, τον πάγο, το νερό, το ποτήρι και τον μεζέ, σας γράφω αυτά!!!
Και επειδη είμαι φαν της Ισπανίας και της Μπαρτσελόνας στην οποία και έζησα κάποιο καιρό, ένα από τα αγαπημένα τους ας πούμε κοκτέιλ είναι και το κρασί με την κόκα κόλα που το ονομάζουν αν θυμάμαι καλά Kalimotxo. Έπειτα πολύ αγαπητό είναι και στην Γαλλία αλλά και στην Γερμανία όπως και στην Ελλάδα βεβαίως - βεβαίως!!!
Προτού αφορίσουμε αυτό το κοκτέιλ, κρασί με πάγο, θα ήθελα να πω πως, πρώτα πρέπει να δούμε τις προτιμήσεις των καταναλωτών στον δικό μας γεωγραφικό τόπο γιατί είναι ένα σύνηθες φαινόμενο ο πάγος στο κρασί του καλοκαιρινούς μήνες. Δεν είναι καθόλου κακό. Πολλοί το βρίσκουν πιό ελαφρύ και δεν τους ζαλίζει απολαμβάνοντας την γεύση του κρασιού, άλλοι ενισχύουν την σερβιριζόμενη θερμοκρασία και κάποιοι άλλοι τον συνδιασμό των δύο κλπ.
Σαφώς και οι αρχαίοι Έλληνες πρόσθεταν και θάλασσα στην υποτιθέμενη ρετσίνα τους πιστεύοντας ότι έτσι γίνεται πιό νόστιμη και βοηθούσε πιό πολύ στην ανθρώπινη υγεία.
Καλό θα ήταν να μη μπαίνει τίποτα ανάμεσα στον πότη και το κρασί αλλα αυτό είναι κάπως δύσκολο. Άρα αφού εμείς δεν είμαστε οι ελεγκτές γευσιγνώστες δεν μας ενδιαφέρει απόλυτα και η ποσότητα του κρασιού στο ποτήρι. Άλλωστε και τα παλιά κρασοπότηρα ήταν οι χαμηλές καμπάνες τις οποίες σερβίραμε λίγο κάτω από το χείλος του ποτηριού. Γιατί να μην απολάυσει ο σεβιριζόμενος μία ποσότητα κάπως αρκετή να συνοδεύσει την παραμονή του στο χώρο που θα συντηρήσει την όποια συζήτηση στην παρέα!!! Τέλος για τον μεζέ υπάρχουν τα wine tapas!!! Αυτά με την αγάπη μου!!! Εβίβα. Τυχαία το είδα και θέλησα να κάνω αυτή την παρέμβαση.

Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024

Το Παυσίλυπο της Μυτιλήνης!!! Γιάννης Διρχαλίδης. Μνήμες, για που το βάλατε;




Ο χρήστης Giannis Dirchalidis αισθάνεται γεμάτος ευγνωμοσύνη στην τοποθεσία Παυσίλυπο Μυτιλήνης.

Αυτά τα υπέροχα δέντρα είχαν κάποτε, όταν οι γονείς μας τα φύτευαν, το ανάστημα ενός παιδιού 11 ετών, σήμερα είναι θεόρατα. Διαγράφουν κι αυτά έναν τεράστιο κύκλο ζωής. Μεγαλώσαμε παρέα τους, μέσα σε όλες τις εποχές, κάτω από τις ίδιες αντιξοότητες, μέσα στις ίδιες χαρές και τις αξέχαστες, απάνεμες, καλοκαιρινές νύχτες! Όλα αυτά συνέβησαν μέσα στο απέραντο πειραματικό εργαστήρι του λιθοξόου, πλινθοποιού, αγγειοπλάστη της ομορφιάς, Δημητρης Διρχαλιδης ! Ακούραστος, φανταχτερός, ενθουσιώδης, μόνιμα διαγερμένος, οραματίστηκε την δική του "φυσική γραμματική" και έχτισε με αστείρευτο μεράκι έναν επίγειο παράδεισο, γεμάτο από αληθινά αντικείμενα με ατομικότητα. Ο κήπος ενσάρκωσε την αληθινή αξία της εργασίας του Τεχνίτη, με την ατομικότητα των αντικειμένων να εδράζεται πάνω στις ατέλειες και την μη κανονικότητα του σχεδίου, σε μία διαρκή εναντίωση με την τυποποίηση και την ομοιομορφία της εποχής μας. Το βαθύτερο πνεύμα του Τεχνίτη παραδίδεται στην προσωρινή απώλεια του ελέγχου πάνω στη δουλειά του, ενώ αυτή η παραίτηση από τον έλεγχο τον οδηγεί εν τέλει σε νέες ανακαλύψεις, σε αίσια ατυχήματα δημιουργίας (εμπνευσμένο από το υπέροχο και βαθυστόχαστο βιβλίο του Richard Sennet, The Craftsman)! Κι έτσι, η μία μορφή να γεννά την άλλη, το ένα δημιούργημα να σφυρηλατεί το επόμενο, και όλα μαζί να συνθέτουν ένα ενιαίο, μοναδικό στη σύλληψή τους, σύνολο, οικοδομημένο πάνω στους φανούς της θυσίας, της ζωής και της υπακοής (εξαιρετική η θεώρηση του John Ruskin που αναπτύσσεται στο βιβλίο του, The Seven Lamps of Architecture - θα αναφερθούμε εδώ στους 4 από τους επτά φανούς). Η θυσία έχει στον πυρήνα της την επιθυμία να κάνουμε κάτι καλά για χάρη αυτού του ίδιου του αντικειμένου. Η ζωή, εδώ, εξισώνεται με αγώνα και ενεργητικότητα, ενώ η υπακοή προτρέπει τον άνθρωπο να υπακούει στην πρακτική του παραδείγματος του Τεχνίτη και όχι στα επιμέρους έργα του. Να πασχίζεις, με άλλα λόγια, να είσαι σαν τον Τεχνίτη Δημήτρη Διρχαλίδη, αλλά να μην επιδιώκεις να αντιγράψεις τα έργα του. Οι φοίνικες του Δημήτρη Διρχαλίδη, ενήλικες πια, αντανακλούν το φως από τον φανό της ισχύος: της μετριασμένης ισχύος, που καθοδηγείται από γνώμονες άλλους, και όχι από την τυφλή βούληση.
Μνήμες, για που το βάλατε;



Διαβάζοντας ένα βιβλίο. Του Παρασκευά Ψάνη!


Όταν, διαβάζοντας ένα βιβλίο, γελάς ή χαμογελάς συχνά, ή ένα μόνιμο χαμόγελο είναι σχηματισμένο στο στόμα, τότε ξέρεις ότι έχεις την πιο καλή παρέα. Πόσο μάλλον όταν το διαβάζεις για τέταρτη φορά στη ζωή σου.


 


Ήταν πάντα δημοφιλής ο Διόνυσος; Παρασκευάς Ψάνης.

Παρασκευάς Ψάνης
 

Ήταν πάντα δημοφιλής ο Διόνυσος ;
Η θεότητα του κλήματος και του οίνου, ο Διόνυσος…, δεν πρέπει να ήταν ιδιαίτερα συμπαθής στην άρχουσα τάξη (της μυκηναϊκής εποχής).
[Ο Όμηρος, αν και τον γνωρίζει τον Διόνυσο, δεν τον κατατάσσει ανάμεσα στους Ολύμπιους, ούτε αναφέρεται συχνά σ’ αυτόν. Στον Όμηρο εξάλλου αναγνωρίζεται η ευεργετική επίδραση της μέτριας χρήσης του οίνου και στηλιτεύεται η κατάχρηση, που θεωρείται ατιμωτική. Η λέξη οινοβαρές (Α 225) που αποτείνεται στον Αγαμέμνονα αποτελεί βαριά ύβρη]
Είναι επίσης αμφίβολο κατά πόσο στους χρόνους αυτούς (πριν το 1200 -1100 π. Χ.) έχει ήδη συνδεθεί με τον οίνο ή λατρεύεται ευρύτερα ως θεός της βλάστησης. … Ο οίνος κλόνιζε επικίνδυνα τα θεμέλια της συγκεντρωτικής ανακτορικής εξουσίας. Ο Διόνυσος και η λατρεία του (σύμφωνα με τους πιστούς του, τους λαϊκούς δηλ.) δεν φαίνεται να διέκρινε αριστοκράτες και λαϊκούς, ήταν αντίπαλος σε κάθε δεσποτική εξουσία, εξέφραζε την πολυπόθητη για το λαό ισότητα. Έχοντας αυτά στο μυαλό γίνονται περισσότερο κατανοητές πληροφορίες αρχαίων συγγραφέων σύμφωνα με τους οποίους ο Μινύας, ο βασιλιάς του Ορχομενού , ή ο Πενθεύς, ο βασιλιάς των Θηβών, ή ο Προίτος και ο Περσέας, βασιλείς που ο μύθος σχετίζει με τα κέντρα της Τίρυνθας και των Μυκηνών, ανήκουν στους εχθρούς του Διονύσου.
Οπωσδήποτε, όμως, η λατρεία του Διονύσου θα επιβιώσει κατά τους λεγόμενους «Σκοτεινούς χρόνους», για να ανακάμψει, μετασχηματισμένη πλέον, κατά την αρχαϊκή περίοδο και μαζί με αυτήν η αμπελοκαλλιέργεια. (Ελένη Σαλαβούρα, ανακοίνωση στο συνέδριο «Οίνον Ιστορώ»).

Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024

Η ψευδοποιητική μαεστρία του λόγου. Δημήτρης Διρχαλίδης.

 

Δημήτρης Διρχαλίδης · 

Κοινοποιήθηκε στους εξής: Δημόσια


Η ψευδοποιητική μαεστρία του λόγου καταστρέφει την απόλαυση και την επικοινωνία. Ορισμένοι επαγγελματίες οινοχόοι υιοθετούν αυτόν τον τρόπο για την παρουσίαση του κρασιού και χρησιμοποιούν προτάσεις εντυπωσιασμού που πιστεύω ότι το κάνουν μόνο και μόνο για να μη καταλαβαίνουν οι πελάτες τι λένε στην παρουσίαση ή για να επιδείξουν ανωτερότητα γνώσης. Οι άνθρωποι αυτοί είναι τόσο ιδιότροποι και αντικοινωνικοί. Είναι πολλοί αυτοί που υιοθετούν μια συμπεριφορά τόσο αντιπαθητική η οποία πολλές φορές δίνει και στιλ. Εγώ απλώς το απολαμβάνω και το θεωρώ ως (περί οίνου ο λόγος). Εβίβα!!!

Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2024

Μαυροδάφνη, η µαύρη ντίβα. Τονια Ράπτη

 


Μαυροδάφνη, η µαύρη ντίβα


Από ταπεινό γλυκό κρασί του λαού η αχαϊκή ποικιλία αναδεικνύεται, με ξηρές οινοποιήσεις, σε μία από τις «πρωταγωνίστριες» του ελληνικού αμπελώνα.
Έχει περάσει σχεδόν ενάμισης αιώνας από τότε που ο Γουσταύος Κλάους εμπνεύστηκε το σπουδαίο γλυκό κρασί, κατέγραψε την περίφημη συνταγή και δημιούργησε στον πύργο του Πετρωτού Πατρών τη μοναδική Μαυροδάφνη· ένα όνομα που ακόμα και σήμερα έρχεται αυτόματα στα χείλη κάθε απλού οινόφιλου, όποιο γλυκό κρασί και αν τυχαίνει να δοκιμάζει.

Αυτή η φοβερή δύναμη της «Μαυροδάφνης Πατρών» -τόσο μεγάλη, που τείνει να τη μετατρέψει από ονομασία προέλευσης σε brand name- ίσως να ευθύνεται για το παράδοξο γεγονός ότι η ίδια η ομώνυμη ποικιλία για πολλά χρόνια παρέμεινε στην αφάνεια. Την τελευταία δεκαετία, ωστόσο, όχι μόνο έχει βρεθεί ξανά στο προσκήνιο, αλλά με τη χρησιμοποίησή της στην παραγωγή ξηρών κρασιών αναδεικνύεται σε νέα ντίβα του ελληνικού αμπελώνα.

Αν και πειραματικές φυτεύσεις μπορεί να συναντήσουμε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, η «καρδιά» της χτυπά σε όλη τη ΒΔ Πελοπόννησο και στα Ιόνια νησιά, με την Πάτρα αλλά και την Κεφαλλονιά να διαθέτουν ομώνυμες ονομασίες προέλευσης για τα γλυκά κρασιά τους.  Μέτρια παραγωγική και σχετικά πρώιμη -αφού ο τρύγος συνήθως πραγματοποιείται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου-, η Μαυροδάφνη καταλήγει απευθείας στις δεξαμενές οινοποίησης και, πριν ολοκληρωθεί η ζύμωση, ενισχύεται για να δώσει τα επιδόρπια-«διαμάντια» που όλοι έχουμε απολαύσει. Ή μάλλον κατέληγε, αφού πλέον ολοένα και περισσότεροι παραγωγοί πιστεύουν στην ικανότητά της να δώσει όχι μόνο σπουδαία γλυκά, αλλά και ξηρά κρασιά.

  • Η Achaia Clauss τη χρησιμοποιούσε μαζί με το Cabernet Sauvignon στο ομώνυμο Château.
  • Το Κτήμα Μερκούρη μάς έκανε να την αγαπήσουμε αναμειγνύοντας την με το Refosco· όμως, ακόμα και αυτοί ήταν διστακτικοί στο να μας προσφέρουν αυτούσιο τον μοναδικό της χαρακτήρα.
  • Να όμως που το «τσουνάμι» που δημιούργησε ο Ευρυβιάδης Σκλάβος με το «Οργίων» δεν έπληξε μόνο την Κεφαλλονιά -βλέπε «Gentilini Eclipse»-, αλλά και την Πελοπόννησο, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας εξαιρετικής ομάδας από μονοποικιλιακές Μαυροδάφνες: από τον «Ταό» του Θανάση Παρπαρούση και τον «Μορφέα» των αμπελώνων Αντωνόπουλου μέχρι την πειραματική «Nera Daphne» του Κτήματος Μερκούρη.

Πώς μοιάζει όμως μια καλή ξηρή εκδοχή της ποικιλίας;
Φαινομενικά σαν ένα πρωτοκλασάτο Syrah, αφού και άφθονο μαύρο φρούτο διαθέτει, και βοτανικούς αρωματικούς τόνους με κυρίαρχο το φασκόμηλο. Ομως, αρκεί μια γουλιά και το... γλέντι αρχίζει: η Μαυροδάφνη «τραβάει» λυσσαλέα, με δύναμη που θυμίζει αμερικανικό V8 κινητήρα, ωστόσο καταφέρνει να διατηρεί παράλληλα μοναδική φρεσκάδα και νεύρο.

Προφανώς οι οινολόγοι (που υποστηρίζουν ότι ως ποικιλία διαθέτει χαμηλές οξύτητες) είναι πολύ πιο αντικειμενικοί από τον γράφοντα, βασιζόμενοι σε υπεράνω αμφιβολίας μετρήσεις. Προσωπικά, πάντως, βρίσκω σε όλα τα υπέροχα κρασιά της μια οξύτητα που τσακίζει κόκαλα! Αυτή αλλά και η σπάνια ικανότητά της να συνδυάζει μεγάλη συμπύκνωση με σχετικά χαμηλό αλκοόλ (13,5%) ξεμυαλίζουν με σκερτσόζικα γλυκόξινα παιχνίδια πριν το πικάντικα πικρούτσικο τελείωμα αφήσει το αποτύπωμά του στην επίγευση.

Ωραία και καλά όλα τα παραπάνω, όμως κάθε καχύποπτος οινόφιλος σίγουρα θα σκεφτεί ότι δεν μπορεί να είναι όλα τόσο αγγελικά πλασμένα στο «γαλαξία» της Μαυροδάφνης. Και δεν έχουν άδικο, αφού ο λάκκος στη... φάβα της είναι η ροπή της να δημιουργεί αναγωγικά αρώματα. Και το μόνο «φάρμακο», προκειμένου η ισχυρή προσωπικότητά της  να μην καλυφθεί κάτω από την αποπνικτική ατμόσφαιρα που προκαλούν τα αρώματα υδρόθειου και κλούβιου αυγού, είναι η παλαίωση. Πολλοί μήνες -μερικές φορές ακόμα και 24- απαιτούνται στο βαρέλι, ακόμα δε περισσότεροι στη φιάλη, γεγονός που εξηγεί την παρουσία στην αγορά κρασιών ακόμα και από την εσοδεία του 2005! «Τι το κακό;» θα μου πείτε. «Και τα αναγωγικά φεύγουν, και οι σκληρούτσικες τανίνες μαλακώνουν, και ένα έτοιμο, ώριμο κρασί πίνουμε.» Φυσικά και θα συμφωνήσω, θα υπενθυμίσω, ωστόσο, ότι όλα αυτά έρχονται με το ανάλογο κόστος, γεγονός που πρακτικά αποκλείει τη Μαυροδάφνη από την παραγωγή καθημερινών, ευχάριστων κρασιών. Μια ντίβα, άλλωστε, ποτέ δεν μπορεί να είναι φθηνή, έτσι δεν είναι;

Όπως ήταν φυσικό, ο «πυρετός» γύρω από την ποικιλία έχει επηρεάσει και την κατηγορία των γλυκών κρασιών. Έτσι, κάποιες νέες ετικέτες είναι σχεδόν μονοποικιλιακές -έχοντας παραγκωνίσει την κορινθιακή σταφίδα-, ενώ κάποιες άλλες διαθέτουν πιο μοντέρνο στυλ, θυσιάζοντας την παραδοσιακή, βελούδινη αίσθηση προς όφελος του φρούτου και της δύναμης - στα πρότυπα ενός Vintage Port.

Μπορεί για τον πρωτοπόρο Κλάους η Μαυροδάφνη να ταυτιζόταν με τον πόνο του για τον πρόωρο χαμό της μελαψής μνηστής του, Δάφνης· για τους οινόφιλους του σήμερα όμως ταυτίζεται με τη χαρά, αφού οι μελαψές ξηρές ή γλυκές καλλονές που προσφέρει γεμίζουν τα ποτήρια τους με μοναδικά αρώματα και γεύσεις. Στην υγειά σου, Γουσταύε!

Αγαπάει τον καφέ και τα πούρα
Μη νομίζετε ότι οι σπουδαίες ξηρές Μαυροδάφνες θα σας ανοίξουν με το «καλημέρα» την ψυχή τους. Ο πυκνός «μαύρος» χαρακτήρας τους απαιτεί μετάγγιση σε καράφα για τουλάχιστον μία ώρα, μεγάλα ποτήρια με σχήμα κλειστής τουλίπας (όπως αυτά του Cabernet ή του Syrah) και υψηλές θερμοκρασίες (18 - 19C).

Μαγειρέψτε ένα πλούσιο κρεατικό κατσαρόλας, ένα κυνήγι ή μια πλούσια συνταγή με μελιτζάνες για να τα βάλετε δίπλα σε μια φιάλη της. Όχι σε μαλακά «κρεατάκια» γάλακτος, αφού η δύναμή της  θα τα κάνει μια χαψιά!

Αντίθετα, ένα επιδόρπιο με καφέ, ξηρούς καρπούς, σύκα ή καραμέλα αλλά και ένα μπλε τυρί σαν το Stilton είναι ό,τι αρμόζει σε έναν παλαιωμένο γλυκό θησαυρό, σερβιρισμένο στους 12o C. Τι καλύτερο, τέλος, από ένα 20χρονο «διαμάντι»  από Μαυροδάφνη και ένα πικάντικο, κουβανέζικο πούρο δίπλα του;



Πηγή: www.oinoxoos.net  -  Σίμος Γεωργόπουλος


ΔΙΟΝΥΣΟΣ ο αισυμνήτης και η των Πατρέων πόλις.Τόνια Ράπτη.

 




Η Άρτεμις καταδιώκει την Κομαιθώ
G. Notos, La femme dans l` antiquite grecque, Paris 1901, 4,sel. 91-92

           Τα παλιά τα χρόνια ένας μεγάλος μάστορας-τεχνίτης, ο Ήφαιστος, έφτιαξε το άγαλμα του Διονύσου με το επίθετο του αισυμνήτη (αίσα νέμειν, το δίκαιον αποδίδων) δηλ. Διόνυσος ο ρυθμιστής, ο κυβερνήτης, ο άρχοντας, ο Θεός της βλάστησης. Το τοποθέτησε σε μια λάρνακα και έθεσε μια προϋπόθεση, να τηρείται μια τελετουργία στο άνοιγμα, την οποία, όποιος δεν την τηρούσε, παραφρονούσε. Το έδωσε στον Δία, κι εκείνος με την σειρά του το χάρισε στο γιο του Δάρδανο, τον ιδρυτή της Τροίας τον οποίο και μύησε στο μυστικό της λατρείας του Διονύσου. Στον πόλεμο της Τροίας ο Ευρύπυλος του Ευαίμονα που καταγόταν από το βασίλειο του Ορμενίου και Αστερίου, μεταξύ Πηλίου και Παγασητικού, παίρνει σαν λάφυρο στα χέρια του την λάρνακα. Όταν την άνοιξε δίχως να τηρήσει το τελετουργικό και είδε το άγαλμα του Θεού, ο μύθος λέει ότι παραφρόνησε. Γύρισε στην Ελλάδα σε κατάσταση αλλοφροσύνης με σύντομα διαστήματα επαναφοράς στα λογικά του. Αναζητώντας την λύση στο πρόβλημά του έφτασε στο μαντείο των Δελφών. Η Πυθία του είπε ότι θα βρει την σωτηρία μόνο αν αφιερώσει την λάρνακα με το άγαλμα στο βωμό μια πόλης που συμβαίνει κάτι το.. ανάρμοστο και του υπέδειξε νέο τελετουργικό σε σχέση με την λάρνακα και το άγαλμα. Του υπέδειξε μάλιστα να εγκατασταθεί εκεί. 
Ξεκίνησαν τα καράβια του από το λιμάνι της Κίρρας και ο άνεμος τον οδήγησε στην πόλη της σημερινής Πάτρας που θυσίαζαν αντί για ζώα και καρπούς, ανθρώπους!! Έφτασε στο ναό της Τρικλαρίας Αρτέμιδας που πιθανόν ήταν στα Συχαινά, -αν και δεν έχουν βρεθεί αρχαιολογικά ευρήματα-, δίπλα στον ποταμό Μείλιχο δηλ μειλίχιο, ένα από τα δεκατρία ποτάμια της περιοχής που σήμερα ταυτίζεται με το Βελβιτσιάνικο ποταμό. Εκεί κάθε χρόνο θυσίαζαν ένα νέο και μια νέα εξ αιτίας του ανοσιουργήματος που είχε διαπραχθεί στο ναό. Μια ιέρεια, η Κομαιθώ, ερωτεύθηκε ένα βοσκό, το Μελάνιππο που σε όλα υπερτερούσε! Οι γονείς της αντέδρασαν στην σχέση τους. Εκείνοι θεώρησαν καλό να συναντιούνται ερωτικά στο ναό της παρθένου Θεάς. Λιμός, αρρώστιες, δυστυχίες βρήκαν την περιοχή, για αυτό οι κάτοικοι ζήτησαν και αυτοί χρησμό από το μαντείο των Δελφών. Το μαντείο αναφέρθηκε στα ονόματα της Κομαιθούς και του Μελάνιππου και συνέστησε την θυσία τους, για να καθαρθεί ο τόπος από το ιερόσυλο της πράξης τους με το αίμα τους!!

«Για το Μελάνιππο όμως και την Κομαιθώ προσωπικά δεν πιστεύω πως έπαθαν καμιά συμφορά, γιατί το μόνο που ισοφαρίζει σε αξία την ανθρώπινη ζωή είναι το να πετύχει κανείς στον έρωτα». Παυσανίας 19, 4-6

Συμβούλεψε το μαντείο να συνεχίσουν έτσι κάθε χρόνο θυσιάζοντας τον ομορφότερο νέο και την ωραιότερη κόρη μέχρι να έρθει ένας ξένος βασιλιάς με ένα νέο Θεό και να παρακολουθήσει την θυσία. Από τότε το ποτάμι μετονομάστηκε σε Αμείλιχο δηλ. σκληρό, αμείλικτο, ώσπου εμφανίστηκε ο Ευρύπυλος και αποκαταστάθηκαν τα πράγματα και για αυτόν και για την πόλη. Οι δε ντόπιοι, επειδή δεν είχαν βασιλιά τον αποδέχτηκαν και σαν βασιλιά.
             Από τότε εννέα εκλεγμένοι ευυπόληπτοι άνδρες και εννέα γυναίκες φρόντιζαν την λάρνακα και το άγαλμα του Διονύσου. Πιθανόν ο συνδυασμός ανδρών και γυναικών να είναι η αντιστοιχία της διπλής λατρείας της Αρτέμιδος και του Διονύσου. Η λάρνακα απεικονίζεται σε ρωμαϊκά νομίσματα σε σχήμα κυλινδρικό με κωνικό καπάκι στολισμένο με κλαδιά κισσού. Καθιέρωσαν εορτή το καλοκαίρι για τον Διόνυσο με αναίμακτες θυσίες. Το καλοκαίρι, νύκτα περιέφεραν την λάρνακα στεφανωμένοι με στάχυα (Δήμητρα-συγκομιδή) και αφού έκαναν μπάνιο στο ποτάμι, στεφανώνονταν με στεφάνια κισσού (Διόνυσος-βλάστηση). Πιθανόν απόρροια αυτής της τελετής είναι και η νυχτερινή λιτανεία της Παναγίας το Δεκαπενταύγουστο στην Ιερά Μονή του Γηροκομείου στην Πάτρα. Η λάρνακα υπήρχε μέχρι τα χρόνια του Παυσανία όπως αναφέρεται από τον ίδιο αλλά δίχως το άγαλμα. Οι ντόπιοι του έδειξαν τον τάφο ή το μνημείο του Ευρύπυλου στην Ακρόπολη, όπου και πρόσφεραν θυσία στην εορτή του Διόνυσου. Ο ίδιος αναφέρει ότι σε ένα ιερό κοντά στο θέατρο στεγάζονταν τα τρία αγάλματα του Διονύσου με την επωνυμία Αροεύς, Μεσατεύς, Ανθεύς όπως και οι τρις πρώτοι οικισμοί της πόλης, Αρόη, Άνθεια, Μεσάτιδα. Στην εορτή του Διονύσου μεταφέρονταν στο ναό του που ήταν δεξιά του κατηφορικού δρόμου που οδηγούσε από την αγορά στην θάλασσα, όπως δηλώνει ο Παυσανίας. Τον θεωρούσαν σαν τον Θεό που στο όνομα του αναφερόταν η ένωση των τριών οικισμών, ιδιότητα που μέχρι τώρα είχε η Τρικλαρία Αρτέμιδα της οποίας σιγά σιγά η λατρεία πέρασε σε δεύτερη μοίρα.
             Ο μύθος δεν δηλώνει τίποτε άλλο από τον ειρηνικό εποικισμό της πόλης των Πατρέων από τους Θεσσαλούς και την καθιέρωση της λατρείας του Διονύσου. Παρόμοιο στίγμα κρύβει η καθιέρωση  από Ακαρνάνες της λατρείας της Λαφρίας Αρτέμιδος στην πόλη καθώς και η εμφάνιση στην περιοχή Αχαιών από την Σπάρτη με τον Πατρέα που καθιέρωσαν την λατρεία της Λιμνάτιδος Αθηνάς. Οι ξένοι γίνονταν αποδεκτοί ευκολότερα μέσω της θρησκείας. Επίσης η λάρνακα έκρυβε συμβολικά δυνάμεις που συνέβαλαν στην αφύπνιση της φύσης, διότι και ο Διόνυσος χαρακτηρίζεται σαν θεός της βλάστησης και κατ` επέκταση του κάτω κόσμου. Ο δε Ευρύπυλος φερόμενος απερίσκεπτα στους νόμους της λειτουργίας της φύσης, τιμωρήθηκε, ώσπου έμαθε να τους σέβεται. Πρώιμη οικολογική συνείδηση; 
Ποιος να ξέρει άραγε ….

Ρωμαϊκά νομίσματα με τη λάρνακα. Αχαϊκά Παυσανία, 1980




Βιβλιογραφία

1. Emmy Patsi-Garin: «Επίτομο λεξικό Ελληνικής Μυθολογίας», εκδ. οίκος Χάρη Πάτση, Αθήνα 1969

2. Παυσανίου Ελλάδος περιήγησις. Αχαϊκά – Αρκαδικά. Ν. Παπαχατζή. Εκδοτική Αθηνών. Αθήνα.1980

3. Παυσανίου Ελλάδος περιήγησις. Βοιώτικά- Φωκικά. Ν. Παπαχατζή. Εκδοτική Αθηνών. Αθήνα.1980

4. Ελληνική μυθολογία. Εκδοτική Αθηνών. 1986

5. Η πολιτισμική φυσιογνωμία της Πάτρας.. Εκδ. Πανεπιστημίου Πατρών. Πάτρα. 1997. Μ. Κολώνα. Πάτρα. Ειδήσεις για την αρχαία πόλη μετά τις αρχαιολογικές έρευνες των τελευταίων χρόνων. Σελ.13

6. Θωμόπουλος Στέφανος. Ιστορία της πόλεως των Πατρών. Αχαϊκές εκδόσεις.1998

7. Λεξικό της νεοελληνικής. Ίδρυμα Τριανταφυλλίδη. Θεσσαλονίκη. 1998

8. Μέγα λεξικό της ελληνικής γλώσσας. Liddel-Scott. Εκδόσεις Σιδέρη. Αθήνα

9. Ομήρου Ιλιάδα, Β 737, Ε 76, Λ 580, 809

10. Πάτρα 2006. Πολιτιστική πρωτεύουσα. Θ. Ριζάκη-Μ. Πετρόπουλος. Η αρχαία Πάτρα

11. Σταματάκος Ι. Λεξικό αρχαίας ελληνικής γλώσσας. Βιβλιοπρομηθευτική. 1999

12. Τριανταφύλλου Κώστας. Ιστορικό Λεξικό των Πατρών. Β΄ έκδοση.1980

13. Τσονακίδης Γ. Λεύκωμα της Πάτρας. Πάτρα.1992

14. Υδάτινες διαδρομές στο νομό Αχαΐας. ΤΕΔΚ Ν. Αχαΐας. 2006









Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2024

Ανδριανή Δρίβα. 29 Ιουλίου 2018. Εκείνη η νύχτα του Ιουλίου !!!


 Εκείνη η νύχτα του Ιουλίου με βρήκε καρφωμένη στον καναπέ της αδερφής μου, με μια κούπα κόκκινο κρασί. Λένε πως δεν πρέπει να το παγώνεις, ούτε να το αραιώνεις. Έριχνα τα παγάκια ένα ένα βασανιστικά, απ’ την παγοθήκη στο χέρι, απ’ το παγωμένο χέρι στην μεγάλη κούπα του καφέ, που φιλοξενούσε τον ερυθρό χυμό της κληματαριάς του παππού.

Υπήρξαν καλοκαίρια που περάσαμε δουλεύοντας, κλαίγοντας για έναν αδικοχαμένο έρωτα, μελετώντας για ένα ακόμη πτυχίο, ασθμαίνοντας να φέρουμε στον κόσμο μια νέα ζωή! Ζήσαμε μετακομίσεις νοικοκυριών στα πεζοδρόμια, κλάψαμε πλήθη από έγχρωμες πόρνες στα φανάρια που περάσαμε τα πρώτα φοιτητικά μας χρόνια. Δεν ξέραμε κάποιες φορές, αν στο μεγάλο ταξίδι θα μας έφτανε η βενζίνη κι αν θα είχαν τα βενζινάδικα, να συνεχίσουμε. Πηγαίναμε στα σούπερ μάρκετ και τα ράφια ήταν άδεια, όχι πως μπορούσαμε ν’ αγοράσουμε παραπάνω απ’ όσα βλέπαμε, αλλά νιώθαμε να χάνουμε την αφθονία της εικόνας, να μειώνονται τα χρώματα γύρω μας. Να μεταφέρονται κι άλλοι εργαζόμενοι στα πεζοδρόμια… Νομίζαμε ότι ζούσαμε στιγμές αγώνα επιβίωσης, κάποιες φορές θλίψη και αδικία. Τίποτε όμως τελικά δε μας απανθράκωσε όσο το καλοκαίρι αυτό. Ποια θάλασσα θα σβήσει τέτοιες φωτιές; Ποια ομορφιά θα πάρει το βλέμμα απ’ του κόσμου τη φριχτή εκδοχή, θα μας τραβήξει απ’ τη θέα του εφιάλτη που τρύπωσε μέσα μας;

Elession Amke. Η ελληνική Ιστορία πίνεται…αλλά δεν σβήνεται!

 Η ελληνική Ιστορία πίνεται…αλλά δεν σβήνεται!




Τί γεύση είχαν οι οίνοι των συμποσίων της Αρχαίας Ελλάδας;
Είχαν την πλούσια αρωματική γεύση του αγνού! Και στους αιώνες των αιώνων η οινοποίηση που θα γίνεται με αυτό το πρότυπο, θα γεννά τους ίδιους οίνους. Γνήσιους, ανόθευτους, γευστικούς, ευωδιαστούς και πολύτιμους συμμάχους της υγείας μας.
Ο Οργανισμός Διατροφής και Περιβάλλοντος Ηλέσιον, μετά απο πολλή έρευνα, αναγέννησε την Αρχαιοελληνική οινοποίηση.
Οι οίνοι του Οργ. Ηλέσιον είναι οίνοι… ραψωδοί. Περιδιαβαίνουν σε πολιτείες και χωριά και εξιστορούν ιστορίες περίφημες για γεγονότα που έγιναν χιλιάδες χρόνια πριν. Μάχες, γιορτές, έρωτες, σπονδές για την εύνοια των θεών, μάθημα στους αγρούς και συμπόσια που τελειώνουν με το γλυκό φως της αυγής.
Όταν ρέουν στο ποτήρι οι άκρατοι οίνοι, σαν μικρές κόκκινες και άλλες ροδοχάλκινες μεταξένιες «κορδέλες», ένα υφαντό αρχίζει να πλέκεται στον αργαλειό της ζωής. Τον ρυθμικό χτύπο του, πλαισιώνει η μουσική από λύρες και αυλούς που τους δίνει υπόσταση η πνοή των Σατύρων και των Σιληνών και τους καθοδηγεί το ασυγκράτητο πάθος του μεγάλου Πάνα. Τριγύρω χορεύουν κορίτσια με πέπλα και αγόρια με στεφάνια στα μαλλιά. Γράφουν με τα βήματά τους στην γη τα λόγια της ελεύθερης ψυχής και με τα χέρια υψωμένα στον ουρανό… δέχονται την αθανασία. Κόντρα στα προβλήματα και τις επιθέσεις που γίνονται στο μεγάλο, στο ωραίο και στο αληθινό… από το σκοτάδι.
Οι βιολογικοί οίνοι του Οργανισμού Διατροφής και Περιβάλλοντος Ηλέσιον, είναι φυσικής οινοποίησης με γηγενείς ζυμομύκητες στη βάση αρχαιοελληνικών πρότυπων. Υψηλόβαθμοι, χωρίς πρόσθετα θειώδη και άλλα χημικά, χωρίς φιλτράρισμα και χωρίς πρωτεϊνική καθίζηση. Γι αυτό πέρασαν στο σώμα του οίνου σχεδόν όλα τα αντιοξειδωτικά, οι πολυφαινόλες, η ρεσβερατρόλη και οι OPC (Ολιγο-Προ-Ανθοκυανιδίνες) των σταφυλιών. Είναι οίνοι υγιείς και παράλληλα εξαιρετικά γευστικοί και αρωματικοί, που όσο περνάει ο χρόνος γίνονται όλο και καλύτεροι.
Όταν οι άκρατοι οίνοι σμίγουν με την δροσοσταλίδα του σταφυλιού και γίνεται η κράση, σμίγουν θαρρείς την ίδια στιγμή οι συναγωνιστές όλου του κόσμου… για έναν τίμιο σκοπό.
Κι όταν άλλοτε σμίγουν με το Σταφυλόμελο, σμίγουν συνάμα τα χείλη των ερωτικών συντρόφων όλου του κόσμου… σε ένα ατέλειωτο φιλί.
Οι Έλληνες έχουμε την ευτυχία να απολαμβάνουμε την ίδια τροφή σε συνέχεια χιλιάδων ετών, χάρη στην φιλοσοφία, το μεράκι και τα άξια χέρια των ανθρώπων της πατρίδας μας.
Όλοι όσοι κρατούν ζωντανή αυτή την διατροφική κληρονομιά φροντίζοντας και για την συνέχειά της, είναι θεματοφύλακες πολύτιμοι και χρειάζονται υποστήριξη.
Εμείς οι Έλληνες έχουμε οίνους με Ιστορία!
Ελάτε να σας κεράσουμε!
www.helession.com
Όλε

Τα νέα μας μέλη!

 Ας καλωσορίσουμε το νέο μας μέλος:

Αντώνης ΣεβαστόςΠεριμένουμε την συμμετοχή σας στο διαδικτυακό βιβλίο της λέσχης μας με τίτλο, Ένα ταξίδι στο κρασί είναι ένα ταξίδι ανάμεσα στις λέξεις. We are waiting for you to participate in our online book entitled, A trip to wine is a journey between the words. Un viaggio nella vino è anche un viaggio tra le parole. Good luck!
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Όλες οι αντιδράσεις:
Αντώνης Σεβαστός