Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Τα ροζέ κρασιά.

Τα ροζέ κρασιά λέω να τα κατατάξω σε τρείς κατηγορίες.
Η πρώτη είναι ενα πολύ απαλό ξηρό και φρέσκο ροζέ με απαλό χρώμα που δύσκολα το ξεχωρίζεις από ένα λευκό κρασί αν δεν δείς το χρώμα του.
Το δεύτερο είναι ένα πιό στιβαρό ροζέ σε όλα του, που δύσκολα το ξεχωρίζεις από ένα φρέσκο ελαφρύ κόκκινο κρασί.
Και το τρίτο είναι εκείνο που συνήθως έχει και πιό γλυκές γεύσεις από γλυκά φρούτα η από φρούτα αποξηραμένα καραμελωμένα.

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Το ποτήρι του κρασιού.

Το καλό ποτήρι του κρασιού δεν είναι αυτό που δείχνει όμορφο, αλλά αυτό που βοηθά το κρασί να αναδείξει την προίκα του, χρώμα, αρώματα, γεύσεις και σώμα,

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Παγωνιέρα.

Καλημέρα!!
Όταν χρησιμοποιείτε παγωνιέρα προσθέστε στον πάγο και νερό, κρυώνει γρηγορότερα το κρασί. Σκέτα τα κομματάκια του πάγου δεν έρχονται σε επαφή με την φυάλη.

Η θερμοκρασία του κρασιού.

Καλημέρα!!
Ένα σημαντικό στοιχείο στο σερβίρισμα του κρασιού είναι η σωστή θερμοκρασία του. Από το να το σερβίρεις πιό ζεστό είναι προτιμότερο πιο κρύο, έτσι το κρασί περιμένοντας στο ποτήρι θα έλθει στην σωστή θερμοκρασία του

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Γλυκό κόκκινο κρασί.

Καλημέρα.
Γλυκό κόκκινο κρασί.
Μαυροδάφνη Πατρών, Port Πορτογαλίας.
Επιδόρπιο κρασί όπως και το λευκό γλυκό. Το συνοδεύομε με σοκολατάκι, σοκολατόπιτα, τάρτα φρούτων, ή σκληρό τυρί σε θερμοκρασία πιο κρύα γενικώς από το κόκκινο και σε ποτήρι του λικέρ (μικρή κλειστή τουλίπα). Μια παλαιωμένη Μαυροδάφνη ή ένα λιαστό λευκό είναι το καλύτερο τελείωμα ενός επισημου δείπνου!!

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Γεμάτο δυνατό κόκκινο κρασί.

Καλημέρα!!!
Γεμάτο δυνατό κόκκινο κρασί.
Είναι ένα πολύπλοκο κρασί, πιο γεμάτο σε τανίνες και αλκοόλ με βαθύ χρώμα γεμάτο σώμα πλούσιο σε γεύσεις και αρώματα, δέχεται παλαίωση, τα καλά έως και δεκαετίες και δεν χρειάζεται καμία συνοδεία φαγητού. Απλά μετά από ένα καλό γεύμα ή δείπνο με λίγο σκληρό τυρί και συζήτηση επί των πάντων.

Απαλό κόκκινο κρασί.


Καλημέρα!!!
Απαλό κόκκινο κρασί.
Γεύσεις απαλές με λίγο διακριτηκές τανίνες και ισορροπημένη οξύτητα. Ευκολόπιοτο το χειμώνα στην θερμοκρασία περιβάλοντος και στους ζεστούς μήνες λίγο πιο δροσερό. Συνοδεύει θαυμάσια ψητά και μαγειρευτά κρέατα.

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Φρέσκο αρωματικό κόκκινο κρασί.

Καλημέρα!!!
Φρέσκο αρωματικό κόκκινο κρασί.
Έχει τα πρωτογενεί αρώματα της ποικιλίας του σταφυλιού ελαφρύ κόκκινο χρώμα αρώματα και γεύσεις που πολλές ταιριάζουν και με τα λευκά. Πίνεται ευχάριστα όλο τον χρόνο και ιδιαίτερα την Άνοιξη, συνοδεύοντας γεμάτο ψητό ψάρι, ψητά ελαφρά κρέατα, πουλερικά και μαγηρευτή κουζίνα.

Φρέσκο ελαφρύ κόκκινο κρασί.

Φρέσκο ελαφρύ κόκκινο κρασί.
Το κρασί αυτό είναι λίγο πιο έντονο από το ροζέ, πίνεται πάντα φρέσκο και σε δροσερή θερμοκρασία. Συνοδεύει την Μεσογειακή κουζίνα, ψητά ψάρια και μαγειρευτά φαγητά.

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Πλούσιο και γλυκό λευκό κρασί.

Πλούσιο και γλυκό λευκό κρασί.
Τα κρασί αυτό έχει περισσότερα σάκχαρα και μεγαλύτερη πολυπλοκότητα. Ένα πολύ καλό γλυκό κρασί μπορεί να παλαιώσει ακόμα και για δεκαετίες. Είναι συνήθως επιδόρπιο κρασί. Μπορείς να το συνοδεύσεις με σοκολατάκι, σοκολατόπιτα, τάρτα φρούτων, ακόμα και με σκληρό τυρί. Το σερβίρουμε σε ποτήρι του λικέρ (μικρή κλειστή τουλίπα) στην χαμηλότερη θερμοκρασία από όλα τα λευκά κρασιά, 6-7oC.

Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Ελαφρώς γλυκό λευκό κρασί κοινώς ευγενικό.

Καλημέρα!!!
Ελαφρώς γλυκό λευκό κρασί κοινώς ευγενικό.
Είναι ένα κρασί με ισορροπία στην οξύτητα και την γλύκα. Δέχεται μια μικρή παλαίωση πίνεται όλο τον χρόνο και συνοδεύει λίγο πιο πικάντικα φαγητά

Πλούσιο γεμάτο ξηρό λευκό κρασί.

Πλούσιο γεμάτο ξηρό λευκό κρασί.
Έχει πιο γεμάτο σώμα πιο γεμάτη γεύση κρεμώδη αίσθηση και συνήθως προέρχεται από πιο ζεστά κλίματα. Μπορεί να περάσει και από ξύλινο βαρέλι για ωρίμανση. Πίνεται ευχάριστα όλο τον χρόνο και συνοδεύει πλούσια ψάρια και λευκά κρέατα.

Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Φρουτώδη ξηρό λευκό κρασί.

Καλημέρα!!!
Φρουτώδη ξηρό λευκό κρασί.
Έχει την αίσθηση της δροσιάς και της φρεσκάδας, περισσότερο όμως αρωματικό. Πίνεται παντα φρέσκο έως και δύο ετών από την οινική χρονιά, περισσότερο τούς καλοκαιρινούς μήνες και συνοδεύει ψάρι, θαλασινά και ελαφριά μαγειρεμένα φαγητά.

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Ζωηρό και ξηρό λευκό κρασί


Καλημέρα!!
Ζωηρό και ξηρό λευκό κρασί.
Έχει τον χαρακτήρα της φρεσκάδας και την αίσθηση της δροσιάς. Είναι περισσότερο ένα καλοκαιρινό κρασί. Πίνεται πάντα φρέσκο έως και δύο χρόνια από την οινική χρονιά και συνοδεύει θαυμάσια θαλασσινά φαγητά.

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Ο φελός της φιάλης του κρασιού.

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά!!!
Στην μάχη μεταξύ φελλού και βιδωτού καπακιού πιστεύω ότι κερκίδα έχει το καπάκι. Ο φελλός θα παραμείνει ρομαντικός. Ο ήχος του ανοίγματος της φιάλης του κρασιού από τον φελλό θα γίνει σαν το σκράτς του βινυλίου ή σαν τον ήχο του κουδουνιού του αναλογικού τηλεφώνου.

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Το κόκκινο κρασί

Καλημέρα!!
Τα κόκκινα κρασιά μπορούμε να τα κατατάξουμε σε πάρα πολλές κατηγορίες, από το χρώμα, το άρωμα, την οξύτητα, την πίκρα, το αλκοόλ, το σώμα, αλλά γενικώς, είναι πιο γεματα, πιο στιβαρά και πιο ζεστά από τα λευκά

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Τα λευκά κρασιά.


Καλημέρα!!
Τα λευκά κρασιά μπορούμε να τα κατατάξουμε σε πολλές κατηγορίες από το χρώμα, τα αρώματα, την οξύτητα, τα σάκχαρα, το αλκοόλ, το διοξείδιο του άνθρακα κ.τ.λ. αλλά γενικώς είναι πιο ελαφριά και πιο ντελικάτα από τα ροζέ και τα κόκκινα.

Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Το κρασί.

Καλημέρα!!
Και επειδή οι Έλληνες λατρεύουν τις γεύσεις και το καλό φαγητό και από κανένα Ελληνικό τραπέζι δεν λείπει το κρασί, έτσι σπουδαία κρασιά φτιάχτηκαν να τα συνοδεύσουν. Στην Ελλάδα έχουμε μύριες ευκαιρίες να επισκευθούμε ένα Ελληνικό εστιατόριο ή μία ταβέρνα να απολαύσουμε ολοκληρωμένες τις γεύσεις των φαγητών με ένα κρασί που μας προτείνουν.
Εις υγείαν!!

Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Οι ανοξείδωτες δεξαμενές.

Καλημέρα!!
Όταν κάποιος σχετικός με το κρασί, σας λέει ότι, το κρασί έχει οινοποιηθεί σε ανοξείδωτες δεξαμενές , το σίγουρο είναι ότι δεν έχει γίνει η ζύμωση σε ξύλινο βαρέλι. Το κρασί μπορεί να παλαίωσε σε ξύλινο βαρέλι αλλά δεν οινοποιήθηκε εκεί. Έπειτα ο οινοποιός μας πληροφορεί ότι δεν ξόδεψε περισσότερα χρήματα από ότι θα ξόδευε χρησιμοποιόντας ξύλινα βαρέλια

Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Το ροζέ της Αναστασίας Φράγκου.


Δημητρης Διρχαλιδης Και δίχως κρασί πως να χαρείς τον έρωτα
Χωρίς κρασί ποια τέρψη στους ανθρώπους απομένει.
Ροζέ

Αμπελώνων οικογένειας Φράγκου.
Ραφήνα Αττικής.
Προστατευόμενη Γεωγραφική Οινική Περιοχή.
Αγιωργίτικο + (συν)
Ένα κρασί που, προσωπική μου άποψη, δεν είναι της μόδας μα πάει να γίνει και σύντομα μάλιστα.
Έχω μπροστά μου ένα ροζέ, νέο κρασί των αμπελώνων της οικογένειας Φράγκου, από Αγιωργίτικη ποικιλία, που μας δίνει μία εξαιρετική ισορροπία γεύσεων και αρωμάτων, με κάποιες ελαφριές τανίνες και μια αρκετά καλή οξύτητα. Βέβαια έχει μια πολυσύνθετη ισορροπία στις γεύσεις που ο λάτρης του κρασιού γενικώς, θα το αγαπήσει.
Κάθε οινοποιός που θέλει να έχει την κουλτούρα του κρασιού, από την γκάμα των κρασιών του δεν πρέπει να λείπει το ερωτικότερο όλων το ΡΟΖΕ .
Ζώντας στον ερωτικότερο γεωραφικό τόπο και με την ερωτικότερη Μεσογειακή κα Ελληνική κουζίνα το ροζέ είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του συνδυασμού των γεύσεων.
Εγώ θα το πω ερωτικό, της αναγέννησης της διάθεσης.
Στο πρώτο ραντεβού σαφώς θα ήταν η πρώτη μου σκέψη για την συνοδεία μιας ερωτικής συζήτησης.
Μια παιχνιδιάρα σοβαρότητα σαν παρουσία σε επαγγελματικό γεύμα.
Μια ανάλαφρη απογευματινή παρέα.
Ένα σίγουρα γευστικότατο ποτό που θα συνοδεύσει την βραδυνή ελαφριά Μεσογειακή και Ελληνική κουζίνα.
Τέλος μια επίγευση με την χαρά του έρωτα και την απόλυτη απόλαυση της τέρψης.
Υγιένετε!!!

Το κοκκινέλι της Αναστασίας Φράγκου από την Ραφήνα της Αττικής.

Λοιπόν θα σας πω για ένα κρασί του οινοποιείου της Αναστασίας Φράγκου στην Ραφήνα της Αττικής που ευτύχισα να δοκιμάσω πρώτος λίγο πριν την εμφιάλωσή του μαζί με τους φίλους του κρασιού και μέλη του συλλόγου Γευστικής και Εικαστικής Παρέμβασης Οίνου ( Περί Οίνου ο Λόγος ) στην αγαπημένη μου πόλη της Καρδίτσας.
Πριν σας μιλήσω για το κρασί θα σας πω δυο λόγια για την ιστορία του.
Παλιά λέγαμε το λευκό κρασί Ρετσίνα και Αρετσίνωτο και το μαύρο Κοκκινέλι και Μπρούσκο.
Το λευκό βέβαια είναι κίτρινο και γκρι σε όλες των τις αποχρώσεις και το μαύρο είναι ροζ και κόκκινο σε όλες των τις αποχρώσεις, απλά τα λέμε λευκό και μαύρο για να τα ξεχωρίζουμε.
Σήμερα τα κρασιά τα χωρίζουμε σε περισσότερες κατηγορίες, αλλά εγώ θα σταθώ σε μία παλιά, το κοκκινέλι.
Το κοκκινέλι ήταν ένα κρασί ούτε ροζέ ούτε κόκκινο ούτε μπρούσκο. Πίνονταν φρέσκο και είχε τα αρώματα και τις γεύσεις, του λευκού, του ροζέ και του κόκκινου.
Η ομάδα του οινοποιείου της οικογένειας Φράγκου στην Ραφήνα της Αττικής αναβίωσε αυτό το κοκκινέλι με τρεις δυνατές κόκκινες ποικιλίες Αγιωργίτικο, Συρά, Μερλό, και μία λευκή το Σαββατιανό που προσθέτει όλο τον εθνικισμό του Αττικού αμπελώνα σ' αυτό το κρασί.
Το κοκκινέλι αυτό έχει αρώματα εσπεριδοειδών με νότες γιασεμιού και μεζούρες γαρύφαλου και κανέλας.
Χρώμα ανοιχτό τριανταφυλλί με μία ελαφριά οξύτητα και μία νόστιμη επίγευση.
Άριστο συνοδευτικό για ένα επαγγελματικό γεύμα σε συνδυασμό με την povera cuzina δηλαδή πίτσα, μακαρόνια με σάλτσα ή χωρίς, κλαμπ σάντουιτς με κοτόπουλο ή γαλοπούλα ή σολωμό ή ζαμπόν ή ακόμα και με πίτα γύρο.
Για το απόγευμα είναι ένα ευχάριστο ποτό αλλά και για αργά το βράδυ.
Σαν κοκτέιλ θα το σερβίριζα με κομματάκια φρούτων εποχής (κον κασέ) από αχλάδι, μήλο, κυδώνι και ρόδι.
Τα φρούτα αλλοιώνουν την ένταση του αλκοόλ και το φθάνουν στο 8% αν όμως το σερβίρουμε (on the rocks) με πάγο φθάνει και στο 6%.
Το σερβίρουμε σε κολονάτο ποτήρι του λευκού κρασιού μικρή κλειστή τουλίπα ή στο ποτήρι της ρετσίνας χαμηλή χονδρή καμπάνα.
κόκκινου κρασιού.
Σον κοκτέιλ με φρούτα (on the rocks) στην μεγάλη τουλίπα, ποτήρι του κόκκινου κρασιού.
Σε μπουφέ το βάζεις σε μπολ με φρούτα ψιλοκομμένα και το σερβίρεις (on the rocks) σε ότι ποτήρι θέλεις. Αν θες να χαμηλώσεις ακόμα πιο πολύ την ένταση του αλκοόλ πρόσθεσε και λίγο από τους αγαπημένους σου χυμούς όπως, μήλο, αχλάδι, βύσσινο, πορτοκάλι ή και με συνδυασμό όλων.
Εγώ είμαι πολύ μικρός να βραβεύσω αυτή την προσπάθεια της ομάδας του οινοποιείου της Αναστασίας Φράγκου αλλά τους ευχαριστώ που μου δώσαν την ευκαιρία να το δοκιμάσω εγώ και τα μέλη του συλλόγου Περί Οίνου ο Λόγος.
Όσο για το Σαββατιανό των, η απόλυτη εθνικιστική παρουσία της ποικιλίας Σαββατιανό των Αττικών αμπελώνων.
Υγιένετε!!!
Καλημέρα!!! καλή χρονιά σέ όλους και το 2014 να γεμίσει τα ποτήρια μας με αγάπη και ευτυχία.